Videoton-vezér: Öngyilkos megoldás a minimálbér erőszakos, túlzott mértékű emelése

2024. október 22. – 10:17

Videoton-vezér: Öngyilkos megoldás a minimálbér erőszakos, túlzott mértékű emelése
Sinkó Ottó – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország teljesítménye folyamatosan elmarad a régiós országokétól. Ha egyes területeken abszolút értelemben fejlődünk is, annak üteme lényegesen lassabb a környező országokénál” – mondta Sinkó Ottó, a székesfehérvári Videoton társ-vezérigazgatója és résztulajdonosa a Portfolionak adott interjúban. Szerinte ennek az egyik oka az EU-val szembemenő, illetve keletre fókuszáló politika.

Sinkó szerint a rendszerváltás időszakában Magyarország még komoly növekedési előnnyel rendelkezett a régió többi országához képest, ami miatt akkoriban sokan irigyelték Magyarországot. Mostanra azonban szerinte már Románia és Bulgária nemcsak utoléri, de szép lassan le is hagyja Magyarországot, a lengyelekről nem is beszélve.

A Videoton-vezér szerint az ország gazdasága szempontjából a legfontosabb a munkaerő, aminek a fejlesztéséhez az oktatást és az egészségügyet kellene fejleszteni. Szerinte viszont az oktatásban rendszerszintű problémák vannak, a tanárok tömegesen hagyják el a pályát, és az egészségügyben is „egyértelmű a visszalépés”.

A vendégmunkásokról Sinkó azt mondta: „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy a külföldi dolgozókkal legfeljebb annyi, vagy kevesebb probléma volt, mint a hazai munkavállalóinkkal, azzal együtt is, hogy esetükben a lakhatást is nekünk kell megoldani”.

Sinkó szerint emellett a kormány minimálbér-emelési tervei veszélyesek lehetnek, és ahhoz vezethetnek, hogy a hazai gyárak tömegesen bocsátják el a dolgozóikat. Hozzátette: „Elismerem, hogy a keresetekben lemaradtunk a többi EU országhoz képest, sőt, még azt is, hogy ezt a lemaradást pótolni kell, de csak indokolt mértékben. Ha ennek a lemaradásnak részben az oka a gyengébb össznemzeti hatékonyság, akkor arra öngyilkos megoldás a minimálbér erőszakos, túlzott mértékű emelése.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!