Az IMF szerint nem fog úgy nőni a magyar gazdaság teljesítménye, mint ahogy tavasszal gondolták

2024. október 22. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen rontotta a magyar gazdaság idei és a jövő évi növekedésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi jelentésében. A szervezet ugyanakkor bízik abban, hogy középtávon, 2029-ig jelentősen, a régiós átlagot meghaladó mértékben bővüljön a magyar gazdaság.

Idén áprilisi jelentésükben 2024-re 2,2 százalékos, 2025-re 3,3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítettek. A friss becslésük idénre már csak 1,5 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos növekedést vetít előre.

A környező országok közül az októberi jelentésben:

  • Szlovákiának idén 2,2 százalékos, jövőre 1,9 százalékos növekedést;
  • Csehországnak idén 1,1 százalékos, jövőre 2,3 százalékos növekedést;
  • Lengyelországnak idén 3, jövőre 3,5 százalékos növekedést jósolnak.

Az IMF arra is készít becslést, hogy egy ország gazdasági teljesítménye öt év múlva várhatóan milyen mértékben nő vagy csökken. Ez értelemszerűen nem kizárólag arra az évre vonatkozik, hanem inkább arra, hogy a most látható folyamatok alapján mi várható arra az időszakra.

Idén áprilisban 2029-re viszonylag nagy, 3,2 százalékos gazdaági növekedést jósoltak, ezen pedig most sem változtattak. A régió legtöbb országának egyébként hasonló előrejelzéseket adnak, Lengyelországban 2,9 százalékos, Szlovákiában 2,3 százalékos, Romániában 3,5 százalékos növekedést várnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!