Varga Máté főborász szerint égető probléma, hogy nem isznak elég bort a fiatalok, inkább szívnak

2024. október 18. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva


Csodálatos interjút közölt a Pénzcentrum Varga Mátéval a hazai borfogyasztásról. Varga a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja, valamint a szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a Móri borvidék küldötte, vagyis nem lehet csak úgy félvállról venni a szavait.

Az interjúban a borász elég borús képet fest a magyar bor jelenéről, jövőjéről, talán úgy lehetne összefoglalni a lényeget, hogy

  • senki nem akarja leszedni azt a szőlőt, amiből
  • az EU legolcsóbb borát állítja elő Magyarország, és amit
  • nem nagyon akarnak meginni a fiatalok.

Varga szerint a fiatalok közül „már nagyon kevés az, akinek tapasztalata van, még kevesebb, akinek képzettsége, ráadásul valami miatt nem is nagyon szeretnének kint a természetben dolgozni, ahol nyáron meleg van, télen hideg van, fúj a szél”. Az olcsó bort nem is nagyon éri meg előállítani,

Magyarországnak az export átadási ára alig van egy euró fölött literenként, és ezzel az Európai Unióban a legutolsó pozícióban vagyunk.

Az eladás nagyja pár multinacionális cégen keresztül történik, akik nyomott árakon veszik át a borokat, hiába emelkedik az előállítás, a csomagolás költsége, plusz ott vannak az ágazatot terhelő, jogszabályokból eredő többletköltségek is.

Ha ez nem lenne elég, még erről az olcsó borról is lemondanak az emberek, mert nincs pénzük, ahogy az alelnök fogalmaz: „a jelenlegi gazdasági helyzetben a fogyasztók sok esetben lemondanak a borról, mivel nem alapvető élelmiszer”.

A jövő sem túl rózsás, Varga szerint egyre égetőbb probléma, hogy folyamatosan csökken a legfiatalabb generáció körében az alkoholfogyasztás. Miért? A borász szerint

a könnyű drogok fogyasztása is befolyásolja negatív irányba az alkoholtermékek és a bor fogyasztását.

Ezért egy komoly belföldi promóciós projektet indítanak, hogy rávegyék a fiatalabb fogyasztókat, igyanak már bort, ne csak az alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes italokat fogyasszák. Igyekeznek divatossá is tenni a borivást, ennek érdekében készek olyan ezt segítő intézkedések mellé állni, amiért a borszakma már régóta lobbizik, mint például a zéró tolerancia eltörlése: „nem feltétlenül rossz irány az, ha mondjuk egy kiránduláson az ebéd mellé elfogyaszthatok egy pohár bort és utána még autóba ülhetek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!