902 milliárd forintos ajándék és megszűnő kedvezmények: megjelent a kormány őszi adócsomagja

2024. október 17. – 09:22

902 milliárd forintos ajándék és megszűnő kedvezmények: megjelent a kormány őszi adócsomagja
Varga Mihály pénzügyminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a 2024.04.11-i kormányinfón – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült a kormány honlapjára a Pénzügyminisztérium szokásos őszi adócsomagja, amelyben egy sor adózási szabály megváltoztatását javasolják. Ezek egyelőre társadalmi egyeztetés alatt állnak, vagyis bárki elküldheti róluk az észrevételeit a következő egy hétben.

Az adócsomag többek között tartalmazza a családi adókedvezmény már többször bejelentett kétlépcsős megduplázását, amivel 2026-tól egy gyerek esetén 20 ezer forintra, két gyerek esetén összesen 80 ezer forintra, három gyerek esetén összesen 198 ezer forintra nő az adókedvezmény összege. A PM egy hatásvizsgálatot is mellékelt a módosításhoz, eszerint ez az adóváltozás 2025 és 2028 között összesen 902 milliárd forintba fog kerülni.

A kormány az extraprofitadó szabályait is átírná. A most is hatályos rendelet szerint a banki tranzakciók 50 ezer forintig illetékmentesek, efelett kell tranzakciós illetéket fizetni. Ezt jövő évtől 20 ezer forintra viszik le.

Az adócsomag megszüntetné a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény egy korábbi könnyítését. Aszerint a munkaerőpiacra lépő státuszhoz 365 napon belül legfeljebb 92 napos biztosítással rendelkező magyar állampolgárok tartoztak a szocho hatálya alá. Ebbe az olyan szociális ellátások időtartama, mint például a gyermekgondolási díj, nem tartoztak bele.

További kedvezmény volt, hogy a foglalkoztatás első évében a munkavállalónak járó kedvezmény a bruttó munkabérre vonatkozott, amely a minimálbér száz százaléka, míg a foglalkoztatás következő hat hónapjában a minimálbér 50 százalékának megfelelő kedvezményt jelentett – írja a Portfolio. Ezeket a kedvezményeket jövő évtől eltörölnék.

Az adócsomag részeként jön egy olyan változás is, amely szerint jövő évtől a kulturális örökség védelméért felelős miniszter rendeletben állapítja meg a műemlék ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességét.

A PM egy másik javaslata szerint jövő évtől életbe léphetne egy olyan, a vendéglátásra vonatkozó szabályozás, amely szerint a fizetővendéglátó tevékenységet folytatók legfeljebb három ingatlan esetén mostantól választhatják majd a tételes átalányadózást, ha ezek az ingatlanok a magánszálláshelyek körébe tartoznak.

A Pénzügyminisztérium egy sor, a NAV-ra vonatkozó szabályt is megváltoztatna, a szervezet például új feladatokat kapna a közúti áruszállítás ellenőrzése és a fémkereskedelem területén. Ezenkívül az is változik, hogy az egymilliárd forintot meghaladó fizetési kedvezmények esetében mostantól a Fellebbviteli Igazgatóság helyett a központi irányítás járna el felettes szervként – írja a Portfolio.

Az is változna jövőre, hogy bizonyos cégek mentesülhetnének az általános forgalmi adó biztosítási kötelezettsége alól. Ennek a feltétele, hogy a cégeknek ne legyen tartozása a vámhatóság felé, és ne álljanak felszámolás alatt.

Szintén változik, hogy jövő évtől a mezőgazdasági termelők bizonyos feltételek teljesülése esetén visszaigényelhetik általuk használt dízelre kivetett adó 90-90,5 százalékát, ha azt mezőgazdasági tevékenységre, erdőgazdálkodásra vagy halgazdálkodásra használják.

A PM emellett megtiltaná, hogy cégeket szerződéssel kössenek bizonyos könyvvizsgálókhoz, vagy könyvvizsgáló cégekhez. Ennek megfelelően a javaslat szerint semmisnek tekintendő az olyan, akár korábban kötött szerződések minden rendelkezése, amely egy vállalkozást konkrét könyvvizsgáló választására kötelezi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!