Fontos változás a napelemeseknek: mostantól mindenki otthoni termelését mérni fogják

2024. október 16. – 16:22

Fontos változás a napelemeseknek: mostantól mindenki otthoni termelését mérni fogják
Napelemek egy ház tetején – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy sor, az energiatermelésről, az energiafogyasztásról és energiahatékonyságról szóló törvényt módosítana az Energiaügyi Minisztérium. Az ezekről szóló jogszabálytervezetek kedden és szerdán kerültek fel kormány honlapjára, azokat egy héten belül bárki véleményezheti.

A rendkívül bonyolult javaslatok lényegét az Energiaügyi Minisztérium egy sajtóközleményben foglalta össze. Eszerint több ponton módosulnak a napelemek telepítésére és fenntartására vonatkozó szabályok.

Az Energiaügyi Minisztérium az elmúlt években megnőtt lakossági napelemi kapacitások miatt jövőben szeretne több adathoz hozzáférni a háztartási méretű naperőművek teljesítményéről. Azt írják, erre azért van szükség, mert a több adat elősegítené a megtermelt áram hatékonyabb felhasználását, a hálózat fejlesztését és a szabálytalan üzemeltetők kiszűrését.

Az Energiaügyi Minisztérium ezért a jövőben gyűjtené a háztartási napelemek egyéni inverteradatait, és ezen keresztül monitorozná a termelést. Az adatgyűjtésben az elosztóknak és a felhasználóknak kötelező lesz együttműködni.

A minisztérium szerint a távleolvasáshoz gyakorlatilag csak internetkapcsolatra van szükség, ami az üzemeltető rendszerek több mint kétharmadában már most is rendelkezésre áll. E képesség meglétét az elosztói szabályzatok alacsonyabb szinten eddig is előírták.

A távleolvashatóság kialakítása az új igénybejelentések esetén 2025. január elsejétől kötelező lesz. A már működő, vagy már beadott igénybejelentéssel rendelkező kiserőművek esetében 6-8 hónappal később léphet életbe a kötelezettség.

A minisztérium szerint „a módosítással minden napelemes termelés láthatóvá válik a hálózatüzemeltetők számára, ezzel jelentősen nő az üzembiztonság szintje. Az intézkedés a zöldenergia termelés további növekedését, hatékonyabb rendszerbe illesztését is szolgálja, ezzel erősítve Magyarország energiaszuverenitását és a hazai ellátás biztonságát.”

Energiaközösségek alakulhatnak a panelházakban

Az energiaközösségekkel kapcsolatos szabályozást a minisztérium a társasházakra vonatkozó speciális rendelkezéssel egészítené ki. Ennek értelmében elég lenne a társasházi ingatlantulajdonosok egy része egy energiaközösség megalakításához. Ők aztán – a társasház előzetes hozzájárulásával – telepíthetnének az energiaközösséghez tartozó napelemet a társasház jellemzően közös tulajdonban lévő tetejére.

A lehetséges elszámolási modellek egyikében a társasház forgalomarányos rendszerhasználati díjvisszatérítésben részesülhet, ennek mértékét a törvényi felhatalmazás alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozhatja meg.

Az EM javaslatai emellett máshol is módosítják a jelenlegi szabályokat, például a meglévő középfeszültségű szabadvezetékes hálózaton új vezetékjogi eljárás nélkül is el lehet majd helyezni oszloptranszformátort. A módosítások elfogadása esetén ezen kívül a jövőben kisfeszültségű elosztóhálózatra betáplálási céllal kizárólag háztartási méretű kiserőművek lesznek csatlakoztathatók.

A nagy- és középfeszültségű hálózatra termelői csatlakozás legfeljebb kétévente meghirdetett pályázat alapján történhet. A kiírható szabad kapacitások mértékét és a csatlakozás legkorábbi időpontját járásonként és technológiákra lebontva az érintett kormányzati szereplőkből álló bizottság segítségével a szakminiszter határozhatja meg.

A tervezet a lekötött teljesítmények hatékonyabb kiaknázása érdekében rendelkezik a termelői vezeték és a csatlakozási pont közös használatáról is. Egyebek mellett a felhasználó a hatályos szabályozás szerinti öt helyett már két év után elveszítheti a csatlakozási ponton lekötött, de általa ki nem használt teljesítmény feletti rendelkezési jogát. Az új előírások integrált építési és környezetvédelmi eljárást vezethetnek be a fél megawattnál nagyobb beépített teljesítményű nap- és szélerőművek létesítésének, bővítésének gördülékenyebb engedélyeztetése érdekében.

A törvénymódosítási csomag részeként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhatalmazást kaphat a nyilvános elektromos és egyéb alternatívüzemanyag-töltőpontok nyilvántartásának vezetésére. A fosszilis energiahordozók használatának visszaszorítását mozdítja elő többek között a hidrogén földgázba keverhetőségének rendezését célzó szabály is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!