Csok plusz: az igénylők 1 százaléka vállal csak három gyereket

2024. október 16. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

A csok pluszt igénylők 58 százaléka egy gyereket, 26 százaléka két gyereket vállal, és mindössze egy százalékuk írja alá a szerződést három gyerekre – mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője az OTP Ingatlanpont és a zenga.hu keddi sajtóeseményén a hvg.hu tudósítása szerint. Az igénylők maradék 15 százalékát azok adják, akiknél a gyerek már a csok plusz felvétele előtt megszületett.

Kasziba azt is elmondta: csok pluszt igénylők 36 százaléka 30 év alatti, 57 százalékuk 30-39 év közötti és 7 százalékuk 40 év fölötti.

Az MNB adatai szerint 2023-ban Magyarországon az átlagos hitelösszeg 11 millió forint volt, idénre ez azonban 17 millióra nőtt. Emögött az általános infláció mellett az lehet, hogy a régi, támogatást is tartalmazó csok-ot az elmúlt években a csak kedvezményes hitelt kínáló csok plusz váltotta fel.

Az, hogy a csok pluszt igénylők mindössze egy százaléka vállal be három gyereket, arra utal, hogy ez a támogatási forma nem túlságosan alkalmas, hogy rávegye a fiatal párokat, hogy több gyereket vállaljanak. Sok fontosabb ok mellett ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Magyarországon idén, tavalyhoz képest, jóval kevesebb gyerek születik.

Arról, hogy a kormány családpolitikájában hol vannak a csúsztatások és a legnagyobb ellentmondások, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!