Az útdíj elsunnyogásából tellett Maseratira

2024. október 15. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Három éven át spórolta meg az útdíjfizetést egy szállítási vállalkozó úgy, hogy teherautóin ideiglenes próbarendszámokat helyezett el – írja a NAV keddi közleményében. Az adóhatóság szerint ettől a járművek azonosíthatatlanságát remélték, „az ideiglenes hatósági jelzéseket afféle biankó úthasználati jogosultságnak tekintve” közlekedtek mintegy tucatnyi teherautóval, díjfizetés nélkül.

A közigazgatási bírság elkerülése érdekében az ideiglenes rendszámokat azután is használták, hogy azokat a járási hivatal visszavonta. Azzal kalkuláltak, hogy a lejárt rendszámokkal nem lesz hozzájuk visszavezethető a cselekmény. Végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett, a nyomozásba pedig beszálltak a NAV nyomozói három régióból, sőt abban revizorok, adatmentők és járőrök is részt vettek.

Közel húsz helyszínen hajtottak végre kutatásokat, eszközöket foglaltak le, több mint tíz embert kihallgattak tanúként, végül egy házaspárt gyanúsítottként állítottak elő. Megállapították, hogy az általuk be nem fizetett útdíj 50 millió forintra rúg. Hogy ez megtérüljön, a pénzügyőrök lefoglalták a férj és feleség készpénzét, zárolták bankszámláikat, valamint lefoglalták olasz luxusautóikat, így egy Maseratit is.

A NAV közleménye tájékoztatásul hozzáteszi, P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát főként a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek ad ki a hatóság. Olyan esetekre adnak P-rendszámot, mint a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont járművek kereskedelmi célú szállítása, vagy kipróbálás alkalma, de így lehet végezni a lejárt műszaki érvényességű járművek javítását is. E rendszám használatát ellenőrzéskor okirattal kell igazolni, az ilyen jármű vezetése nem engedhető át az engedély jogosítottján vagy munkatársán kívül másnak, nem lehet vele személyt és terhet sem szállítani, vontatni, hitelesített indítási naplót kell vezetni a használatáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!