Reagált a kormány arra, hogy az OECD korrupció elleni munkacsoportja lemondta budapesti misszióját

2024. október 15. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondta az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja az október 15–16. közötti magas szintű budapesti misszióját, mert a magyar kormány „nem tudta biztosítani a találkozóra a miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét” – írtuk meg kedden a szervezet közleménye alapján.

Cikkünk megjelenése előtt megkerestük a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot, és megkértük őket, hogy reagáljanak az OECD-munkacsoport bejelentésére. Választ végül a Kormányzati Tájékoztatási Központtól kaptunk, ahonnan azt írták:

„A találkozó új időpontja egyeztetés alatt van, a munkacsoportot miniszteri szinten fogjuk fogadni.”

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) a fejlett országokat tömörítő nemzetközi szervezet, amelynek Magyarország is tagja. A szervezet vesztegetés elleni munkacsoportja a tagországokban lévő korrupció visszaszorításán dolgozik.

A munkacsoport 2023 decemberében döntött arról, hogy magas szintű missziót indít Magyarországra, amiért szerintük a magyar kormány nem tesz kézzelfogható lépéseket a szervezet korábbi ajánlásainak teljesítésére. Ezek között nagyon régóta húzódók is vannak, köztük olyan, amely 2012 óta aktuális lenne.

Az ajánlások szerint:

  • a magyar kormány nem érti a külföldi vesztegetés kockázatának való kitettséget;
  • nincs stratégiája a külföldi vesztegetési ügyek proaktív felderítésére és kivizsgálására;
  • és nem egyértelmű a külföldi vesztegetésért való vállalati felelősséggel kapcsolatos jogi szabályozás.

A munkacsoport szerint Magyarországon „alacsony szintű” a külföldi vesztegetés elleni jogérvényesítés.

Ha egy tagország kormánya nem hajtja végre a munkacsoport ajánlásait, az többféle intézkedést foganatosíthat. Az egyik ezek közül a magas szintű misszió szervezése, amelyen megpróbálhatnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyenek valamit ajánlásaik gyakorlatba ültetésére.

A munkacsoport a 2024. októberi plenáris ülésén úgy döntött, hogy további intézkedéseket hajt végre, hogy rávegyék a magyar kormányt az ajánlások figyelembe vételére. Szeretnék, ha Magyarország orvosolná a munkacsoport által azonosított hiányosságokat, és megtenné az általuk javasolt lépéseket – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!