Atomreaktorok építését rendelte meg a Google

2024. október 15. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Hat-hét kis moduláris atomreaktor megépítését rendelte meg a Google a Kairos Power nevű amerikai energetikai vállalattól – írja a Financial Times. A Google célja, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát biztosítson a nagy energiaigényű adatközpontjainak.

A Google és a Kairos hétfőn jelentette be a megrendelést, amely összesen 500 megawatt kapacitású kiserőművekre szól. A Kairos egy mindössze hét éve működő startup, ami a Google megrendelését teljesítve 2030-ig gyártaná le első kereskedelmi atomreaktorát, 2035-ig pedig a megrendelésben szereplő többit.

A megegyezés bejelentésekor a Google hangsúlyozta, hogy az adatközpontjaihoz éjjel-nappal energiára van szükség, amit minél kevesebb kibocsátással járó erőművekkel oldanának meg. Az atomerőművek szerintük alkalmasak erre a célra. Azt még nem döntötték el, hogy a reaktorokat rákapcsolják-e az országos áramhálózatra, vagy közvetlenül az adatközpontokhoz csatlakoztatják őket.

A Google erről szóló blogbejegyzése szerint azzal számol, hogy a mesterséges intelligenciával működő szolgáltatásaik előretörésével a mostaninál is jóval több energiára lesz szükségük.

A múlt hónapban a Microsoft jelentette be, hogy húsz évre elegendő energiát vásárol a Three Mile Island nevű, leállított atomerőműből, ha a tulajdonosa újraindítja azt. A technológiai vállalatok az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődést tanúsítottak az atomenergia iránt, mert egyre biztosabbak benne, hogy ezzel tudják a lehető legkevesebb kibocsátással biztosítani hatalmas energiaigényüket.

A kaliforniai Kairos egy olyan reaktort fejlesztett ki, amelyet víz helyett olvasztott fluorid-sóval hűtenek. Az első, 50 megawattos reaktora megépítésére decemberben kapta meg az engedélyt az amerikai nukleáris szabályozó hatóságtól. Az elmúlt fél évszázadban ez volt az első új típusú reaktor, amit engedélyeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!