Nem mennek a magyar építkezések, pedig egyre több az építőipari megrendelés

2024. október 15. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal, az egy hónappal korábbihoz képest 2,1 százalékkal csökkent a magyar építőipar termelése idén augusztusban – közölte a KSH. Ezzel egy nagyjából nyár eleje óta tartó negatív trend folytatódott.

Augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • az épületek termelése 3,2 százalékkal, az egyéb építményeké 10,2 százalékkal csökkent;
  • a megkötött új szerződések volumene 19,6 százalékkal esett vissza;
  • viszont az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 22,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát.

Az építőipari termelés, az új szerződéskötések és a szerződésállomány volumenindexeit a következő ábrán mutatjuk be:

A grafikonról leolvasható, hogy a magyar építőipar teljesítménye 2022 eleje óta hullámzik, most épp hónapok óta rosszabbul teljesít, mint egy évvel korábban. Tavaly év végén azonban már jelentősen nőtt az új szerződések összértéke, és mostanra a szerződésállomány is húsz százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Ez arra utal, hogy a következő hónapokban újra nőhet majd az építőipari termelés.

Juhász Attila, az Újház Zrt elnöke az adathoz egy közleményben azt tette hozzá: „A visszaesés teljes mértékben összhangban van az Újház Zrt. augusztusi, ugyancsak kiábrándító forgalmi adataival. Jó hír ugyanakkor, hogy a piacvezető, és országos lefedettséggel működő Újház Zrt. szeptemberi építőanyag kereskedelmi adatai kifejezetten erősödést mutatnak tavaly szeptemberhez képest.”

„Míg augusztusban a szerkezetépítésben, a tetőfedésben, burkolásban, szigetelésben és a felületképzésben használt anyagok forgalma mind visszaesést mutatott 2023 augusztusához képest, addig szeptemberben mindezekben a termékkörökben határozottan nőtt a forgalom.” Juhász Attila szerint jó jel, hogy a szerkezetépítés árucsoportban 7,5, a tetőfedésben pedig 8,5 százalékos bevétel növekedést regisztrált szeptemberben a társaság, ezek ugyanis az induló építkezések legfontosabb alapanyagai. A szeptemberben eladott falazóelemek mennyisége például 24 százalékkal, értéke pedig 11 százalékkal emelkedett, miután az árak jelentősen csökkentek 2023-hoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!