Olyan drágák az albérletek, hogy egyre több lakást inkább ki se vesznek

2024. október 14. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Országosan több mint 16 ezer, Budapesten több mint 10 ezer kiadó ház vagy lakás volt elérhető idén ősszel, ami jelentősen több, mint az elmúlt időszakban bármikor – írja az Ingatlan.com elemzése. Ilyenre legutóbb 2021-ben volt példa, amikor a koronavírus-járvány miatt robbanásszerűen megnőtt az albérletkínálat.

Augusztus és szeptember között országosan minimálisan csökkentek, Budapesten minimálisan nőttek az albérletárak. Éves szinten országosan 9,6 százalékkal, Budapesten 9,9 százalékkal nőttek, amivel folytatódott a trend, amelynek részeként 2021 óta nagyjából évi 10 százalékkal emelkednek az albérletárak.

Az év első felében gyakran növekszik a kiadó lakások száma, szeptemberben azonban jellemzően sokan vesznek ki lakást, így ilyenkor be szokott zuhanni a kínálat. Idén azonban nem történt ilyen, ami az Ingatlan.com elemzése szerint azért történhetett, mert:

  • annyira magasak az albérletárak, hogy sokan inkább nem vesznek ki lakást;
  • a korábbiaknál jobb feltételek között lehet ingatlant vásárolni, így sokan inkább ezt választják bérlés helyett.

Budapesten a legtöbb kiadó lakás a XIII. és a II. kerületben van, itt jellemzően 250-350 ezer forintért lehet kivenni egyet. A nagyvárosok közül Debrecenben van a legtöbb elérhető albérlet, itt 230 ezer forint az átlagár.

Azt, hogy miért ilyen drágák a budapesti lakások, ebben a videóban magyaráztuk el részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!