Pontosan tudták az egyik legnagyobb amerikai banknál, hogy drogkereskedők náluk mossák a pénzüket, mégsem csináltak semmit

2024. október 11. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai TD Bank csütörtökön hivatalosan elismerte bűnösségét egy vele szemben indított perben, és beleegyezett, hogy 3 milliárd dollárnyi (átszámolva körülbelül 1100 milliárd forintnyi) bírságot fizessen – írja a CNBC. A bank több vádpontban is bűnösnek vallotta magát, és beismerte, hogy nem figyelte kábítószer-kereskedők és egyéb bűnözők pénzmosását.

A megegyezés részeként az amerikai piacon tizedik legnagyobb TD Bank abba is belement, hogy két amerikai leányvállalatának teljes vagyona a jövőben nem haladhatja meg a 434 milliárd dollárt. Ez a korlátozás hasonlít ahhoz, amit a Fed 2018-ban a Wells Fargóval szemben rendelt el.

Merrick Garland legfőbb ügyész a csütörtöki tárgyaláson azt mondta: „Azzal, hogy a TD Bank kényelmesen elérhetővé tette a szolgáltatásait a bűnözőknek, maga is bűnözővé vált.” A TD Bank az első amerikai bank, ami bűnösnek vallotta magát pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvésben. A bank egyes alkalmazottaival szemben folytatódik a vizsgálat, az ügyész azt ígérte, hogy minden érintett dolgozót előkerítenek.

A főügyész szerint a tavaly október végéig tartó hatéves időszak alatt a TD Bank nem ellenőrzött 18,3 billió dollárnyi ügyféltevékenységet. Ezzel lehetővé tette, hogy három pénzmosó hálózat több mint 670 millió dollárt mozgasson át a banknál vezetett számlákon.

Garland szerint legalább az egyik ilyen pénzmosásról öt banki alkalmazott tudott, mégsem csináltak semmit. Azt mondta: „Különböző időpontokban magas rangú vezetők, köztük az a személy, aki a bank pénzmosás elleni vezetője lett, pontosan tudták, hogy súlyos problémák vannak a bank pénzmosás elleni programjával, mégsem javították ki azt.”

A csütörtöki sajtótájékoztatón az ügyész felolvasott olyan, banki alkalmazottak között zajló üzenetváltások részleteit, amelyekből kiderül, hogy tisztában voltak egy David néven ismert személy gyanús tranzakcióival. Csak ő 470 millió dollárt mozgatott át a TD Bank egyesült államokbeli fiókjain.

2021 augusztusában a TD Bank egyik üzletvezetője például küldött egy emailt egy másik ügyvezetőnek, amiben azt írta: „Srácok, ezt tényleg le kell zárni. Lol”. A számlát mégsem zárták le.

Egy másik alkalommal egy alkalmazott látta, hogy David hálózata egyetlen nap alatt több mint egymillió dollárt fizet be náluk készpénzben. Az alkalmazott és egy kollégája között ez a beszélgetés zajlott le:

„Ez hogyan nem pénzmosás?
Ó, ez száz százalékban az!”

Az ügyész szerint várhatóan további büntetőeljárásokat indítanak majd az ügyben. A büntetés részeként a hatóságok a következő három évben felügyelni fogják a bank pénzmosás elleni programjának megvalósítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!