Romlanak a Fiatot és Opelt gyártó Stellantis kilátásai, új vezérigazgatót keres a cég

2024. október 11. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugdíjba vonul jelenlegi megbízása 2026 eleji lejártával Carlos Tavares, a Stellantis autóipari óriás vezérigazgatója – jelentette be a cég pénteken. A vállalat még keresi utódját, akinek a személyét várhatóan 2025 végén jelentik be – írja az Autonews.

A 2021-ben több cég összevonásával létrehozott Stellantis a világ egyik legnagyobb autógyártója, összesen 14 márkájuk van, köztük a Fiat, a Chrysler, a Citroën, a Peugeot és az Opel. Nagyjából 300 ezer alkalmazottjuk van, és több mint 130 országban árulják autóikat.

A Stellantist a Fiat Chrysler és a Citroënt és Peugeot-ot gyártó PSA Group összeolvasztásával hozták létre, első vezérigazgatója Tavares lett. Az elmúlt években a részvényesek alapvetően elégedettek voltak a teljesítményével, amiért a többi nagy autógyártóhoz képest nyereségessé tette a csoportot, de az utóbbi pár hónapban egyre romlottak a kilátásaik.

Egyrészt nekik is komoly kihívást jelent a kínai elektromos autók előretörése, másrészt elemzők szerint több hibát is elkövettek az amerikai piacokon. Korábban a Jeep és Ram márkájú autóikkal ott érték el a teljes cégcsoport nyereségének jó részét.

Az elemzők a romló kilátások miatt rontottak a cég értékelésén és annak részvény-árfolyama is 40 százalékot zuhant idén. Ennek hatására a Stellantis sorra válik meg vezetőitől, az elmúlt egy évben már a huszonegyedik fejcserét jelentik be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!