Lehagyta a román átlagnyugdíj a magyart, ha nem számítjuk a 13. hónapot

2024. október 11. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Idén szeptemberben meghaladta a román átlagnyugdíj értéke a magyar átlagnyugdíjét – írja saját számítására hivatkozva a Bankmonitor. Ez viszont csak a nyugdíjak havi összegére vonatkozik, ha a 13. havi nyugdíjat az egész évre szétosztanánk, akkor a magyar nyugdíjak még mindig magasabbak lennének a románoknál.

Romániában tavaly októberben 2249 lej (akkori árfolyamon 174 500 forint) volt az átlagos öregségi nyugdíj. A magasabb nyugdíjban részesülő időseknek viszont a 2000 lejt meghaladó nyugdíjaik után 10 százalékos adót kellett fizetniük – ilyen Magyarországon nincsen.

Idén év elején a román nyugdíjakat 13,9 százalékkal emelték, majd egy nagy nyugdíjreform részeként szeptemberben újabb 21,8 százalékkal emelték őket. A két emeléssel összesen egy év alatt majdnem 40 százalékkal növekedett a bruttó átlagnyugdíj. A magyar nyugdíjasok novemberben 3,1 százalékos emelést kaptak, amit januárban egy 6 százalékos emelés követett. A kettő együtt összesen 10,7 százalékos emelést jelent.

A román bruttó átlagnyugdíj idén szeptemberben 3127 lejre emelkedett, ami nettó 3014 lejt jelent. Ez a szeptemberben mért átlagos árfolyamon (79,38 lej/forint) átszámítva nettó 239 300 forintos juttatásnak felel meg, ami magasabb, mint a 233 500 forintos szeptemberi magyar átlagnyugdíjak.

A Bankmonitor szerint bármennyire is hihetetlen tehát, a számok azt mutatják, hogy 2024 szeptemberében a nettó román átlagnyugdíj lehagyta a magyart. Még az adó levonása után is 5800 forinttal több pénz maradt a román átlagnyugdíjas zsebében, mint a hasonló helyzetű magyar nyugdíjaséban.

Forrás: Bankmonitor
Forrás: Bankmonitor

Októbertől ráadásul 2000 lejről 3000 lejre növekszik a román nyugdíjak adómentes része, ami átlagosan további 3,3 százalékos nyugdíjemeléssel ér fel. Ha ez megvalósul, akkor még nagyobbra nő majd a különbség a román és a magyar nyugdíjak között.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Magyarországon pár évvel ezelőtt visszavezették a tizenharmadik havi nyugdíjat. Ezt egy összegben, általában februárban kapják meg a nyugdíjasok.

Ha az egész évre szétosztanák a 13. havi nyugdíjat, akkor 8 százalékkal lenne magasabb az átlagnyugdíj. Vagyis ezzel együtt még mindig minimálisan több pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok, mint a romániaiak.

Érdemes viszont hozzátenni, hogy nemcsak a nyugdíjak, de az árak is jelentősen különböznek a két ország között. A 2023-as statisztikák szerint a magyar fogyasztói árak az EU-s átlag 75,8 százalékán voltak, míg a románok csak a 60,2 százalékán. Ez 26 százalékos különbséget jelent, vagyis a magyar átlagnyugdíj reálértéke jóval a román alatt van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!