Egyre gyengül a forint az euróhoz képest, megindulhatnak a magyarok a pénzváltók felé

2024. október 8. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

20-30 százalékkal nőhet a következő napokban a hazai pénzváltók forgalma a forint leértékelődése miatt – mondta Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője a HVG-nek.

Október másodikán szerdán fél év után újra elérte a 400 forintot egy euró ára, majd hétfőn tovább gyengült a magyar fizetőeszköz és egy ponton több mint 402 forintot kellett fizetni egy euróért. A hirtelen leértékelődés elsődleges oka a közel-keleti konfliktus kiterjedése, az ilyen helyzetekben sok befektető a kisebb devizákból a nagyobbakba teszi át a pénzét.

A 400 forintos lélektani határ átlépése után a korábbinál többen lehetnek motiváltak a pénzváltásban. Sokan azzal számolnak, hogy közel-keleti válság további eldurvulása miatt tovább gyengülhet a forint, mások azzal, hogy a helyzet rendeződésével visszaerősödhet. Emiatt mindkét irányba, a vétel és az eladás felé is jelentősen nőhet a forgalom.

Az euró-forint árfolyamot a Magyar Nemzeti Bank tudná befolyásolni, ők az elmúlt időszakban azon igyekeztek, hogy 400 alatt tartsák az átváltást, kérdés, most be kell-e avatkozniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!