Nagy Mártonék kivesznek egy nagyobb összeget a repülőteret megvásárló állami cégből

2024. október 8. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Tőkét csökkent az állam a tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ben – írja a 24.hu. Ez volt az az állami cég, amely korábban tulajdonrészt vásárolt a magyar Vodafone-ban, a Budapest Airportban, és megpróbálkozott a spanyol Talgo megvásárlásával is.

A lap szerint a Corvinusba az elmúlt években nagyjából 1330 milliárd forint állami pénzt raktak be. A cég alaptőkéje névértéken viszont csak 18 milliárd forint – ez utóbbi csökken most másfél milliárddal úgy, hogy a részvények névértéke 1000 forintról 914,4 forintra mérséklődik. A döntés indoklása szerint tőkekivonás történik, amivel a feleslegesen parkoló pénzt szokták kivenni a cégekből.

A tranzakció érdekesség, hogy abból nem derül ki, valójában mennyi pénzt vettek ki a cégből, hiszen csak az alaptőke névértékének változását látjuk, a valódi pénzmozgást nem. A 24.hu szerint nagyjából 100 milliárd forintot vehettek ki a cégből, amit korábban a Talgo megvásárlására pakoltak be oda – az az üzlet viszont augusztus végén meghiúsult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!