Nettó 255 ezer forintot keresek rendvédelmisként, de sajnos nem válthatok, mert csak pár évem van nyugdíjig

2024. október 7. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

A rendvédelmi alkalmazottak negyede, a rendvédelemben dolgozó sofőrök, szerelők és fizikai dolgozók háromnegyede kereste tavaly a garantált bérminimumot – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a 24.hu-nak.

A rendvédelmi szervek nem fegyveres alkalmazottainak 2019-ben hoztak létre külön jogviszonyt, akkor kaptak egy 20 százalékos, majd később három éven keresztül 5-5 százalékos béremelést. Az elmúlt két évben azonban az összesen nagyjából 35 százalékos infláció ellenére nem kaptak újabb emelést, aminek a kérdése a Belügyminisztérium szerint „folyamatosan napirenden van” – írja a 24.hu.

A rendvédelmi alkalmazottak egy illetménytábla alapján kapják a fizetésüket, amelyben minden fizetési kategóriának meg van szabva egy illetménysáv alsó és felső határral. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint „jellemzően az alsó határhoz vannak közel az illetmények a dolgozóknál”.

A szakmával rendelkezőknek gyakorlatilag minimálbérként funkcionáló garantált bérminimumot az elmúlt években többször jelentősen emelték, így számos fizetési kategóriában utolérte az illetménysáv alsó határát. Ez olyan illetménysávokra is igaz, amelyek eléréséhez felsőfokú végzettség és 35 év munkaviszony szükséges.

Egy, a 24.hu-nak nyilatkozó rendvédelmi alkalmazott azt írta: „Bruttó 362 ezer forint a fizetésem, ami nettó 255 ezer forint mindössze. Sajnos nem tehetem meg, hogy munkahelyet váltsak, ugyanis csak pár évem van nyugdíjig.” Azt ő sem érti, hogy az elmúlt években tapasztalt infláció ellenére miért nem kaptak fizetésemelést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!