Eladta a cégét az amerikai vállalkozó, amivel egyik napról a másikra 400 dolgozóját tette dollármilliomossá

2024. október 7. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

2017-ben az amerikai AppDynamics nevű szoftvercég néhány napra volt a tőzsdére lépéstől, amikor a Cisco megkereste őket, hogy 3,7 milliárd dollárt (nagyjából 1300 milliárd forintot) fizetne a cégért.

Az AppDynamicsot alapító Jyoti Bansalnak 14 százalékos részesedése volt a vállalatban, és azzal számolt: akkor is meggazdagszik, ha eladja a céget, és akkor is, ha megtartja és tovább vezeti. Arra jutott viszont, hogy még legalább 3-4 év kiváló teljesítmény kellene ahhoz, hogy a cég piaci értéke elérje azt a 3,7 milliárd dollárt, amit a Cisco ajánlott nekik. Ami 3-4 évnyi folyamatos kockáztatást jelentene.

Bansal végül eladta a részesedését, amit „élete legnehezebb döntésének” nevezett, és amit később meg is bánt. Azt mondja viszont, hogy részben azért döntött így, hogy a cége munkavállalóinak segítsen.

Jyoti Bansal – Fotó: Kimberly White / Getty Images / AFP
Jyoti Bansal – Fotó: Kimberly White / Getty Images / AFP

Közülük ugyanis sokaknak volt minimális részesedése a cégben, amelyek értéke a Cisco ajánlatának elfogadásával hirtelen rengeteget nőtt. A vállalatnak akkor 1200 alkalmazottja volt, akik közül körülbelül 400 dolgozó részesedésének értéke nőtt egymillió dollár fölé. „Több tucat dolgozónk hirtelen ötmillió dollárral lett gazdagabb” – mondja Bansal.

Bansal azóta két másik informatikai startupot is indított, amelyek közül az egyik az AppDynamicshoz hasonlóan sikeres lett. Ezt látva már bánja, hogy eladta első cégét, de azt mondja, az azért kapott összeg megváltoztatta az életét. Neki viszont nem ez volt a legfontosabb szempont, hanem az, hogy az eladással az alkalmazottak egy része is egyik napról a másikra meggazdagodott – írja a CNBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!