A kormány tervezete szerint 300 ezer forint fölé is nőhetne a minimálbér

2024. szeptember 27. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent éjszaka a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelet tervezete, ami a minimálbér és bérminimum meghatározásának folyamatával, alapelveivel kapcsolatos dolgokat tisztáz, és köztük kiköti azt is, hogy a „a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére a kötelező legkisebb munkabér és a garantált
bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka” – figyelt fel a tervezetre a Bankmonitor.hu.

Azaz törekedni kell arra, hogy a minimálbér és bérminimum elérje az előző év adatai alapján a bruttó átlagkeresetnek legalább a felét.

Ez a jelenlegi bérszintek alapján bruttó 301 100 forintos minimálbért eredményezne, ami az aktuális állapothoz képest 12,85 százalékos emelést jelentene. Azt is írják, hogy a minimálbér és a bérminimum értékének meghatározásához azonos küszöbértéket, referenciaszámot használ a jogszabály, ez arra enged következtetni, hogy középtávon a két bérszintet valóban összeolvasztanák. Erre azonban egy lépésben biztos, hogy nem lesz lehetőség, hiszen jelenleg igen jelentős a különbség a két bérszint között.

A jogszabály szövege alapján a fent leírt elv nem kötelező érvényű. A feleknek csupán törekednie kell arra, hogy a minimálbér elérje az átlagbér felét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!