Távhős rezsicsökkentést tervez a kormány a kiemelten kezelt intézményeknél

2024. szeptember 21. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az Energiaügyi Minisztérium pontosította a Portfolio általunk is szemlézett cikkét. „A távhővel fűtött háztartások idén ősztől is a megszokott rezsicsökkentett áron vehetik igénybe a szolgáltatást. A rendeletmódosítás az ún. kiemelten kezelt intézményeknél (például az iskoláknál, kórházaknál, önkormányzati épületeknél) alapozhat meg a tavalyi kettő után egy újabb nagyarányú díjcsökkentést”, közli a minisztérium. Tehát ez azt jelenti, hogy a lakosságnál nem várható rezsicsökkentés.

Mint a tárca írta, „a 3,3 százalékot említő bekezdés 2014. október 1.-től hatályos. Így a lakossági távhőszolgáltatási díj ma ugyanannyi, mint amennyi 2014. október 1.-én volt. A hatályos díj tehát már most teljesíti a 3,3%-os csökkentést, vagyis további csökkentés nem fakad a rendelkezésből. Ezúttal csak egy technikai pontosítás került a szövegbe, ami a területileg illetékes távhőszolgáltatóra való hivatkozást egyértelműsítette, de nem változtat sem a rendelkezés szerinti határnapon, sem pedig az áron.”

Korábban írtuk:

Pénteken jelent meg az a rendelettervezet a kormány oldalán, amely módosítja a távhőszolgáltatásra vonatkozó árakat és támogatási rendszert, írja a Portfolio.

A lakosság számára rezsicsökkentést tervez a kormány, a szeptember 30-án érvényes távhőszolgáltatási díjakhoz képest 3,3%-kal alacsonyabb díjat kell majd fizetniük október 1-től. Ez az árcsökkentés a legmagasabb hatósági árra vonatkozik, amelyet a jövőben sem lehet túllépni. Az Energiaügyi Minisztérium most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete szerint ez a költségvetés számára összesen 140 milliárd forintos idei hiánynövekedéssel járhat.

Az Energiaügyi Minisztérium rendelete korlátozná a szolgáltatók nyereségét is, és egyes (külön kezelt kategóriába tartozó) közintézmények (állami és önkormányzati fenntartású ingatlanok) esetében az önköltségi díjon felül egyéb, nem fogyasztás alapján számított díj legfeljebb a 2011. március 31-én az érintett ellátási területen érvényes díjaknál 4,2 százalékkal magasabb szinten korlátozza az árat.

A szöveget szeptember 27-éig lehet véleményezni, és október elsején léphet hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!