Majdnem annyit ajánlottak a 7-Elevenért, amennyiért Elon Musk megvette a Twittert, de a cég nem kért belőle

2024. szeptember 6. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a 7-Eleven gigaüzletlánc a felvásárlására tett 38 milliárd dolláros (vagyis körülbelül 13,5 billió forintos) ajánlatot. A BBC azt írja, az üzletlánc japán tulajdonosa, a Seven & i Holdings szerint az ajánlattevő Alimentation Couche-Tard (ACT) „durván alulértékeli” a vállalatot. A cég hozzátette, továbbra is nyitott a tárgyalásokra, és kész megfontolni egy jobb ajánlatot.

A 7-Eleven 85 ezer üzletével a világ legnagyobb élelmiszerüzletlánca, húsz országban van jelen. Az ajánlattevő kanadai ACT 17 ezer üzletet üzemeltet Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában, hozzá tartoznak a Circle K és a Couche-Tard üzletek. Így ha mégis nyélbe ütnék az üzletet, egy 100 ezer boltot működtető lánc jönne létre, ami az amerikai piac közel ötödét lefedné.

Az ajánlat visszautasításakor a 7-Eleven tulajdonosa az opportunista időzítést is felrótta az ACT-nek, a kanadai cég ugyanis akkor akart lecsapni az üzletláncra, amikor a japán jen jelentősen gyengébb, mint az amerikai dollár, így bolthálózat is megfizethetőbbé vált a külföldi vásárlóknak.

A BBC szerint ekkora japán vállalatot még soha nem vásárolt meg külföldi cég,
történelmileg sokkal jellemzőbb, hogy a japán vállalatok vásárolnak fel tengerentúli cégeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!