Nyár végére megjött a magyarok lakásvásárlási kedve

2024. szeptember 2. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen erősödött a kereslet augusztusban a ingatlanpiacon, amely a kínálati oldalon is megmutatkozik – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből.

Az előző év azonos időszakához képest országosan 18 százalékkal többször érdeklődtek telefonon lakások iránt, ez a kereslet csupán 5 százalékkal maradt el a Covid-válságot követő 2021. augusztusi szinttől, amikor a koronavírus-járványból lábalt ki a lakáspiac.

Számos megyében már meg is haladta a 2021-es mértéket a kereslet, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is. Az országos keresletnövekedéstől jóval elmaradt azonban Békés és Pest, előbbiben 3 százalék, utóbbiban 8 százalékos volt a növekedés.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A budapesti belvárosban, az V., a VI. és a VII. kerületekben az országosnál jóval nagyobb volt az erősödés. 2023 augusztusához képest 33-62 százalékkal, 2021 augusztusához képest pedig 45-51 százalékkal volt nagyobb a kereslet ezekben a kerületekben. Ez elsősorban a befektetők visszatérésével magyarázható, azonban a kormányzat, valamint a VI. kerület által tervezett Airbnb-szabályozások is hatással lehetnek a piacra. A főváros agglomerációjában viszont a tavalyi visszaesés után még nem tért magához a kereslet, ez is magyarázza a gyenge, 8 százalékos emelkedést Pest megyében. Az Ingatlan.com elemzése szerint egyértelmű, hogy a keresleti térkép átrajzolódott az ingatlanpiacon.

Az élénkülő kereslet a kínálati oldalra is hatással volt. 2024 augusztusában az elérhető lakások száma júliushoz képest 1 százalékkal, 2023 augusztusához képest 3 százalékkal csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!