Van egy olyan magyar falu, ami lakosonként 200 ezer forintot szed be csak idegenforgalmi adóból

2024. augusztus 30. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

A balatoni települések és az Északi-középhegység borvidékei jutnak a legnagyobb idegenforgalmiadó-bevételhez, írja a Pénzcentrum. A lap 2022-es adatok alapján vizsgálta meg, hogyan oszlanak meg az ország IFA-bevételei regionálisan, vármegyék és települések szintjén.

Az idegenforgalmi adót akkor fizetjük, ha megszállunk egy szálláshelyen: bár helyi adónem, vagyis az önkormányzat veti ki és számolja el a bérbeadóval, az összeg végül a nyaralóktól az államhoz kerül.

Az IFA-t még 2003-ban vezették be, és az elmúlt húsz évben fokozatosan nőtt az összege: 2003-ban 300 forint vagy a fizetendő összeg 4 százaléka volt a maximum kivethető adó, ez 2024-től 680 forint volt éjszakánként. Egészen 2019-ig az adó évenkénti növelését az inflációhoz igazították. 2020-ban, a pandémia kezdetekor a kormány rendeletben szabályozta, hogy az IFA mértéke nem növekedhet. Ez azonban már nincsen így, 2023-ban 580 forintban maximalizálták ezt az összeget vendégéjszakánként, azóta pedig még 100 forinttal növekedett.

A Magyar Államkincstár oldalán részletes lista található, ahol településenként megnézhetjük, hol mekkora az idegenforgalmi adó. A Pénzcentrum összeállításában Budapest és Pest megye nem szerepel a torzítások miatt. A fővárosban ugyanis 4500 forint az egy főre jutó IFA-bevétel, ami összességében a lakossági adatokat figyelembe véve 7,5 milliárd forintos bevételt jelentett 2022-ben Budapestnek.

A Pénzcentrum összeállításából kiderül például:

  • A régiók közül egyértelműen dominál a Dunántúl, ez azért sem csoda, mert a Balaton is ebben a térségben található, amely minden évben a legtöbb turistát vonzza. Másik kiemelkedő régió borvidékei miatt az Északi-középhegység és környezete.
  • Települések esetében a toplista első helyén a zalai Márokföld végzett 199,9 ezer forintos egy főre jutó IFA-bevételével, az ismertebb üdülőhelyek közül pedig Zalakaros, Hévíz, Bük és Tihany kerültek be a top 5-be.
  • A legtöbb (562) nulla bevételes település a Dél-Dunántúlon helyezkedik el. A nulla feletti, de legkevesebb IFA-t a szabolcsi Túristvándi zsebelte be.

Frissítés: A cikk első változatában további adatokat is szemléztünk a Pénzcentrum cikkéből, de olvasói jelzésre ellenőriztük az elemzéshez használt adatokat. Mivel több pontatlanságot is találtunk, ennek megfelelően módosítottuk szemlénket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!