Egy magyar vállalkozónak másfélszer akkora vagyona van, mint a száz leggazdagabb magyarnak

2024. augusztus 29. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, van egy magyar vállalkozó, akinek másfélszer akkora vagyona van, mint a 100 leggazdagabb magyarnak összesen, írja a G7. A lap először azt hitte, hogy elírást talált a Donor Zrt. beszámolójában, az ugyanis azt állítja: a tulajdonosa tavaly év végén különböző formában több mint 6500 milliárd forintot pakolt bele. Kiderült, hogy nem elírásról van szó, az összeg valóban ekkora, ráadásul nem a tulajdonosnak nem is csak ez az egyetlen cége, ami ilyen mértékű pénzeket mozgat meg.

A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. eszközállománya durván 400 milliárd forinttal meg is haladja a Donorét. „Ebben a vállalatban is tavaly év végén emeltek tőkét, méghozzá 5099 milliárd forinttal, és elírásról itt sem lehet szó, hiszen az összeget ezúttal is kiírták betűvel” – írja a G7.

Az iratok alapján a két vállalatba így együttesen közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont tett be egyedüli részvényesük.

Mészáros Lőrinc vagyona a rejtélyes tulajdonosénak mindössze 7 százaléka, de a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt. A Mol piaci kapitalizációja ennek kevesebb mint hatoda, és az OTP-jé is csak a szűk fele.

A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. teljes vagyona brazil állampapírokban van, a Donor Zrt.-nél a beszámoló szerint ugyanez a helyzet. Az értékpapírok lejáratának dátuma a cégek amúgy is nehezen hihető számait még gyanúsabbá teszi. Tizenkét év múlva kifutó brazil dollárkötvény ugyanis elvileg nincs, és az elmúlt években az államkincstár beszámolói szerint helyi devizában sem bocsátottak ki 2036-os lejáratú papírokat.

Mindenesetre, ha a cégek valóban ekkora összegben rendelkeznek brazil kötvényekkel, akkor tulajdonosuk Brazília egyik legnagyobb hitelezője. A két társaságban lévő vagyon ugyanis a dél-amerikai ország teljes adósságállományának durván 2,5 százalékára rúg. A cégek egyetlen részvényese egy korábban ismeretlen, Máltán élő magyar üzletember, T. János György. A G7 megkereste az üzletembert, de az nem válaszolt a kérdésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!