Waberer's-részvények bennfenntes kereskedelme miatt 15 millióra bírságolt egy magánszemélyt az MNB

2024. augusztus 28. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre és feljelentést tesz a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések megsértése miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az MTI-nek elküldött jegybanki vizsgálat azt állapította meg, hogy a magánszemély Waberer's részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat.

Az MNB hivatalból indította a piacfelügyeleti eljárást, és megállapította, hogy a magánszemély a megbízások beadása, és az ügyletkötések időpontja előtt olyan adatokhoz, információkhoz fért hozzá, amikből a nyilvánosság számára nem elérhető információkra, és ezek között bennfentes információkra következtethetett.

A vizsgált időszakban a magánszemély négyszer kereskedett a nyilvánosság számára nem elérhető, bennfentes információk birtokában, azok felhasználásával, és ezzel bennfentes kereskedelmet valósított meg.

Ezeket – a közzétételüket megelőzően nyilvánosságra nem került, árfolyam befolyásolására alkalmas – információkat a Waberer's International Nyrt. maga is bennfentes információnak minősítette, és automatikusan úgy is kezelte. A jegybank szabályai szerint bennfentes információnak számít minden olyan közvetlenül vagy közvetve egy vagy több kibocsátóval, illetve egy vagy több pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, és amely nyilvánosságra kerülése esetén valószínűleg jelentős hatást gyakorolna a pénzügyi eszköz árára.

Elég egy árfolyamérzékeny momentum

Az MNB közölte, hogy ahhoz, hogy valaki bennfentes kereskedelmet valósítson meg, nem szükséges, hogy az adott bennfentes információ valamennyi részletét aprólékosan ismerje. A bennfentes kereskedelem abban az esetben is megvalósul, ha az adott személy esetleg nincs minden részlettel tisztában, hanem csak egy-egy olyan főbb, árfolyamérzékeny momentumot ismer, amely a nyilvánosság számára nem elérhető – magyarázta az MNB.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában az MNB megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély többször valósított meg bennfentes kereskedelmet, és az is, hogy a Waberer's részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek és szerepelnek a BUX és BUMIX indexkosarakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!