Egészségpénztárak: 25 év után először fordult elő, hogy többet költöttünk magánorvosra, mint gyógyszerre

2024. augusztus 26. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Aki teheti, hátat fordít az állami egészségügynek, és inkább a magánorvosi ellátásokat keresi, írja a Bank360.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most megjelent tájékoztatója alapján. Az idei első félévben 31 ezerrel nőtt az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma, ami most már meghaladja az 1,155 millió főt, de más mutatók is arra utalnak, hogy a magyarok próbálnak áttérni a magánellátásokra. Az egészségpénztárak első féléves tagdíjbevétele 33,6 milliárd forintra ugrott, ez 25 százalékkal több, mint a tavalyi. A munkavállalók egyéni befizetései több mint 27, a munkáltatói befizetések csaknem 14 százalékkal nőttek 2023-hoz képest.

A második félév várhatóan még erősebb lesz, mert a júliusi-decemberi időszak hagyományosan (adóoptimalizálási okokból) forgalmasabb, mint az év első fele. Egy átlagos pénztártagnak 77,5 ezer forintja volt a számláján. Az MNB adataiból kiderül az is, hogy

már nem a gyógyszer, hanem a magánorvosi ellátás áll az első helyen.

Az egészségpénztárak 25 évvel ezelőtti indulása óta most először fordult elő, hogy a tagok magánszolgáltatóknál többet költöttek, mint gyógyszertárakban: utóbbira 18,26 milliárd, magánszolgáltatásokra 18,43 milliárd forint ment el. A harmadik helyen a gyógyászati segédeszközök, például szemüvegek, hallókészülékek vásárlása áll, erre 6,7 milliárd forint ment el.

A pénztárak már 2023-ban is rekordmértékben, több mint 81 milliárd forintot fizettek ki különféle szolgáltatásokra, 25,7 százalékkal többet, mint 2022-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!