Oroszokkal üzletelő magyar cég került az amerikai kormány szankciós listájára

2024. augusztus 23. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magyar cég is feltűnt az amerikai pénzügyminisztérium legújabb szankciós listáján. A pénteken megjelent közlemény szerint az amerikai külügyi és pénzügyi tárca legújabb szankciói az orosz hadiipar orosz és külföldi ellátási láncainak tagjait igyekeznek szankciók alá helyezni, így összesen 400 cég és személy ellen vetnek ki büntetőintézkedéseket. Köztük a magyar Mátrix Metál Kft. ellen is.

A szankcionált cégek között van a jelenleg felszámolás alatt álló Mátrix Metál Group Kft.,

amely „kiemelt fontosságú árukat”, többek között integrált áramköröket exportált Oroszországba, melyeket az amerikaiak szerint Szuhoj vadászgépek gyártásához használtak fel. A közlemény szerint a magyar cég egy Exiton nevű orosz vállalkozásnak küldte a termékeket. Ezenkívül egy légvédelmi rendszereket gyártó orosz céghez is juthatott a Mátrix által exportált elektronikus alkatrészekből.

A Mátrix Metál a VIII. kerületi Korányi Sándor utca egyik bérházába van bejelentve, 2024 februárja óta pedig felszámolás alatt van. A cég ügyvezetője egy Vladimirs Boreckis nevű lett férfi, akinek egy rigai címe szerepel a cégadatok között.

Az amerikai hatóságokat egy ideje aggasztja, hogy az orosz hadiipar, különösen a harci repülőket gyártó cégek nyugati technológiát használnak fel az Ukrajnában is bevetett gépeken. A Radio Free Europe idén májusban megjelent tényfeltáró anyagában már írt arról, hogy a Szuhoj gépek elektronikai eszközeit az EU-ból, ezen belül Ciprusról és Magyarországról szállítják Oroszországba. A cikkben meg is nevezik, hogy a Mátrix Metál Kft.-ről van szó, a magyar cég mellett pedig egy ciprusi vállalat, a Noratec Holdings Ltd. szállított még hasonló termékeket, amelynek Vladimirs Boreckis a tulajdonosa. A Noratec is szerepel a legújabb amerikai szankciós listán.

Cikkünk megjelenése után az amerikai külügyminisztérium is kiadott egy közleményt újabb szankcionált cégekről, amelyek között szintén szerepel egy magyar cég, pontosabban egy orosz cég magyarországi fióktelepe.

A kérdéses orosz cég a Меzsregionstroj, vagy ahogy a magyar cég a nevet írja, MezhRegionStroj, amely egy építőipari vállalat. Ez a cég a Vosztok-projektnek nevezett olajipari megaberuházás egyik kivitelezője, amelynek keretében a sarkkörről akar az orosz kormány kőolajat kinyerni és szállítani, évente akár 100 millió tonnát az amerikai külügy szerint. Az amerikai kormány az orosz céget és több leányvállalatát is szankciók alá vonta.

A cég magyar fióktelepét 2022 nyarán jegyezték be, annak székhelye a céginformációs adatok szerint az V. kerületi Veres Pálné utcában van. A fióktelep vezetője egy bizonyos Igor Korkin, aki, a Mátrix Metál vezetőjével ellentétben budapesti címmel szerepel a nyilvántartásban. A legutóbbi, 2023-as adatok alapján a fióktelepnek árbevétele nem volt, az évet pedig 54 millió forintos veszteséggel zárta.

Péntek este a budapesti amerikai nagykövetség közleményt adott ki, amelyben beszámoltak arról, hogy David Pressman nagykövet pénteken találkozott a magyar külügyminisztérium tisztviselőivel, hogy tájékoztassa őket arról, hogy az Egyesült Államok különböző célszervezetekkel szemben szankciókat vezet be. A szervezetek között van két magyarországi entitás is, amelyek közül:

  • az egyik részt vesz Oroszország energiaágazatának megerősítésében (és Paks II.-n kíván dolgozni),
  • a másik pedig Oroszország hadigépezetét látja el.

„Továbbra is aggodalommal tölt el bennünket a magyar kormány Kremlhöz fűződő kapcsolatainak mélyítésére és Magyarország orosz energiafüggőségének fenntartására irányuló döntése” – írták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!