Tíz éve nem volt ilyen sok devizahitele a magyar cégeknek

2024. augusztus 21. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A vállalati hitelek teljes állományának fele devizahitel, írja a Bank360. A lap szerint legutóbb tíz éve, az első Növekedési Hitelprogram (NHP) felfutása előtt volt ilyen magas az arányuk a vállalati szektorban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a vállalati hitelállomány június végén elérte a 12 780 milliárd forintot, ami 234 milliárdos növekedést jelent az idei évben. Ennek azonban majdnem háromnegyede a devizahitelek árfolyam-változásából származik, ugyanis az év eleji 382 körüli szintről 395 köré ment fel az euró/forint árfolyam.

Jelenleg a vállalati hitelállomány közel felét, 6297,2 milliárd forintot devizahitelek teszik ki. Összehasonlításképpen: ez az arány 2021 végén még csak 37 százalék volt. A lap szerint a devizahitelek növekedése egyrészt az államilag támogatott hitelprogramok szűkösségének, másrészt pedig a piaci alapú forinthitelek jelentős drágulásának köszönhető.

A vállalati devizahitelek aránya legutóbb még 2013-ban, az első NHP előtt volt hasonlóan magas: ekkor a hitelállomány 57 százaléka volt deviza alapú. A hazai devizahitelek aránya 2009 márciusában, a pénzügyi válság idején volt a csúcson, ekkor a 63 százalékot is megközelítette az arányuk. Az NHP első szakasza után stabilan 50 százalék alatt maradt a devizahitelek aránya, egészen mostanáig.

Devizahiteleket elsősorban olyan vállalatoknak érdemes felvenniük, amelyeknek jelentős devizás bevételeik vannak, tehát exportálnak vagy pedig deviza alapon értékesítenek Magyarországon. Ide tartoznak például azok az ingatlanpiaci szereplők, amelyek euróban szabják meg a bérleti díjakat. A forint bevételű cégeknek viszont – az árfolyam változásai miatt – a devizahitel továbbra is kockázatos, csakúgy mint a 2008-2009-es pénzügyi válság idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!