Új kereskedelmi csúcshivatal formálódik Nagy Márton irányítása alatt

2024. augusztus 14. – 06:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti Kereskedelmi Hivatal néven formálódik egy olyan új csúcsszervezet, amely az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért lenne felelős – értesült a Népszava több szakmai forrásból.

A lap úgy tudja, a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium alá kerülő új hivatalhoz meglehetősen sokféle feladatot rendelnének, akár más tárcáktól átcsoportosítva is. A Népszava forrásai szerint ide kerülne többek között a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivataloktól a fogyasztóvédelmi ellenőrzés, továbbá a kereskedelempolitika területe.

A legnagyobb falat az élelmiszer-biztonság lenne, de a lapnak nyilatkozó szakértők szerint erről még nem született végső döntés. A lap szerint Nagy Mártonék ezt az ágazatot is mindenképp vinnék, de a területért megosztva felelős Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség küzd ez ellen, már csak azért is, mert a presztízsveszteség mellett sokmilliárdos bevételtől esnének el.

A kormány az ügyben feltett kérdésekre nem válaszolt a Népszavának, a lap szerint az új csúcshivatal létrehozása egyenes következménye lenne az előzményeknek. Idén januártól ugyanis már a Nemzetgazdasági Minisztérium felelősségi körébe tartozik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem.

A Népszava forrásai szerint a közigazgatás karcsúsítása mellett az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában. Eszerint Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, s ehhez jóváhagyást is kapott Orbán Viktortól.

A lapnak többen is azt mondták, hogy a nagy átszervezés már januárban elkezdődött. Volt, aki azt említette, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton alól vezényeltek át tíz, kiskereskedelemmel foglalkozó hivatalnokot Nagy Mártonékhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!