Idén 10 százalékkal is drágulhat a liszt tavalyhoz képest, egyre kevesebb a jó gabona

2024. augusztus 14. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 10 százalékkal drágulhat a liszt Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke szerint, írja a Világgazdaság. A jó minőségű gabonatermés alacsony mennyisége és a nagy kereslet is felelősek a várható áremelkedésért.

A termény minőségi problémái nem idén kezdődtek, már tavaly is tapasztaltak romlást a termelők, de eddig normál körülmények között általában 65 százaléka jó minőségű volt a betakarított gabonának. A búza maradéka ment takarmánynak. Jelenleg ennél rosszabb arányokról számolnak be.

A betakarított gabona csupán 20–25 százaléka jó minőségű.

Idén a jó minőségű gabona csökkenésének oka az időjárás volt, a hatalmas aszálykárok az egész mezőgazdaságra nagy terhet rónak. Ezen az sem segített, hogy a termelők közül sokan kezdtek nagyobb hozamú búzafajokkal dolgozni, viszont a kedvezőtlen környezeti tényezőket ezek a fajták is megsínylették. Két-három hét maradt ki az érési időszakból, amely jelentősen rontotta a learatott búza beltartalmát.

A liszt magyarországi árának alakulását a keresleti oldal is terheli. A jó búzáért a nagy mennyiségi igényű malmok, a magas fehérjetartalmat kereső takarmányfeldolgozók és a gyengülő német termelést kihasználó exportőrök is versenyeznek. Így egy tonna búza ára az egy évvel korábbi 70 ezer helyett idén 80 ezer forintba is kerülhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!