Borúlátóbbak a magyar cégvezetők, mint az energiaválság csúcsán

2024. augusztus 13. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb vállalati konjunktúrafelmérése szerint a cégvezetők borúlátóbbak, mint az energiaválság csúcsán. A negyedéves konjunktúrafelmérésében 350, legalább 20 főt foglalkoztató cég vezetőjének véleményét kérdezték meg cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A 2024. júliusi adatfelvétel eredményei szerint a Negyedéves Konjunktúramutató értéke 2024 áprilisához képest a +20-ról +9 pontra csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a Konjunktúramutató jelenlegi értéke 1 ponttal alacsonyabb a 2022. októberi energiaválsághoz kötődő visszaeséshez viszonyítva. Ezt megelőzően a Covid második hullámának időszakában, 2020 októberében volt hasonlóan alacsony ez az érték. A Bizonytalansági Mutató mostani értéke 42 pont, ami például az energiaválság és a Covid időszakában mért értékeknek felel meg leginkább.

A vállalkozások vezetői pesszimistábban ítélik meg az összes vizsgált szempontot a 2024. áprilisi szinthez viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű romlás a várható beruházási aktivitás megítélésében tapasztalható és szintén jelentős mértékű csökkenés történt a várható termelési szint, az elmúlt féléves termelési szint, illetve a várható kapacitáskihasználtság értékelése szempontjából is.

Az előző év azonos időszakához képest legnagyobb mértékben az elmúlt féléves termelési szint a jelenlegi rendelésállomány és a várható beruházási aktivitás értékelése pesszimistább, de a többi mutató értékelése is negatívabb az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

Az elemzés szerint bár a vállalkozások helyzetértékelése és várakozásai összességében továbbra is pozitívak, áprilisához képest jelentősen romlottak. A cégek jelenlegi helyzetértékelése emellett elmarad az áprilisban megfogalmazott várakozásoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!