Megvágják az állampapírt, amiből a legtöbbet vásároltak a magyarok az elmúlt fél évben

2024. augusztus 12. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 15 csütörtökkel megszünteti az évi 7 százalékos kamatot fizető Fix Magyar Állampapír forgalmazását az Államadósság-kezelő Központ – jelentette be sajtóközleményében. Augusztus 16-tól ehelyett egy ugyanilyen feltételekkel megvásárolható, de csak 6,75 százalékos kamatozású FixMÁP lesz elérhető.

A FixMÁP hároméves futamidejű, az inflációtól függetlenül, egy előre megadott kamatszinten fizet a tulajdonosának. Különlegessége, hogy negyedévente van kamatfizetés, vagyis aki még a 7 százalékos sorozatból vásárol, az 3 havonta kapja meg az alaptőkéje 1,75 százalékát. Ez az augusztus 16-tól elérhető új sorozatnál már csak 1,69 százalék lesz.

Tavaly novemberig a lakossági állampapírok közül az inflációkövető, prémium állampapír-sorozatok voltak a legnépszerűbbek, azokat azonban november végén kivezették. (Pontosabban annyira lerontották a feltételeket, hogy a vásárlók többsége számára már nem érte meg venni belőlük.)

A FiXMÁP idén tavasszal lett a legnépszerűbb állampapír, de soha nem vásároltak belőle annyit, mint korábban a prémium sorozatokból. Az ÁKK idén júniusban vezette ki a korábban szintén népszerű egyéves állampapírt, helyette új feltételekkel lehet vásárolni a Magyar Állampapír Pluszt, amely öt év alatt átlagosan évente 6,73 százalékos kamatot fizet. Ez az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedik 7,25 százalékra.

A MÁP Plusz előnye, hogy évente egyszer ingyen, az év többi időszakában fél százalékos díjon lehet kivenni belőle a pénzt. A FixMÁP-nál a három éves futamidő alatt végig 1 százalékos büntetést számolnak fel, ha valaki korábban kivenné a pénzét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!