Felmondott az autógyárban, és most havi 5 millió forintnyi összeget keres egy amerikai szerelő azzal, hogy az interneten válaszolgat mások kérdéseire

2024. augusztus 11. – 18:31

Felmondott az autógyárban, és most havi 5 millió forintnyi összeget keres egy amerikai szerelő azzal, hogy az interneten válaszolgat mások kérdéseire
Fotó: Chris Pyle.

Másolás

Vágólapra másolva

Havonta átlagosan 14 200 dollárt, vagyis átszámolva körülbelül 5 millió forintot keres egy amerikai szerelő, aki semmit nem szerel, csak az interneten válaszol mások kérdéseire. Chris Pyle történetét a CNBC mutatta be, ami ellenőrizte is a jövedelmét igazoló dokumentumokat.

Pyle korábban a Fordnál dolgozott szerelőként, és havonta 6250 dollárt, vagyis több mint kétmillió forintot keresett. 2006-ban regisztrált aztán a JustAnswer nevű oldalra, ahol idegenek benzin- és dízelmotorokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolgat.

A JustAnswer egy amerikai honlap, ami kicsit úgy működik, mint a magyar gyakorikerdesek.hu. A felhasználók feltesznek egy kérdést, amiért fizetnek 5 dollár és 90 dollár közötti összeget. A kérdésre ezután egy szakértő válaszol, és ha a kérdező elfogadja a választ, akkor a szakértő megkapja a pénz egy részét. Ha a kérdező nem tartja hasznosnak a választ, visszakérheti a pénzét.

A kérdéseket a cég által ellenőrzött szakértők válaszolják meg, vagyis a JustAnswer a személyi igazolványt, önéletrajzot és a végzettségeket igazoló dokumentumokat is bekéri azoktól, akik regisztrálnak. Ők innentől bármilyen, a szakterületüket érintő kérdésre válaszolhatnak, és ha a kérdezők elfogadják a válaszaikat, megkapják a pénzt.

A szakértők nagy része orvos, ügyvéd, barkácsmester vagy szerelő, de sokan pénzügyi tanácsokat kérnek, esetleg matematikai kérdéseket tesznek fel, vagy az álmaik jelentését elemeztetnék ki másokkal.

Chris Pyle eleinte munka mellett válaszolgatott mások motorokkal kapcsolatos kérdéseire, és néhány év után már többet keresett ezzel, mint a főállásával. 2012-ben ezért felmondott a Fordnál, és elkezdett teljes munkaidőben kérdésekre válaszolgatni. Most állítása szerint napi 8-10 órát dolgozik heti hét nap, de mindezt otthonról, fehér trikóban és boxeralsóban.

Pyle-t a Ford vette fel szerelőnek, majd ők képezték ki sebességváltó-technikusnak. Aztán egyszer, amikor nem tudta, hogy kellene megszerelni egy sebességváltót, a JustAnsweren talált egy választ, amit egy másik szerelő adott. Ekkor iratkozott fel, és kezdett el ő is válaszolgatni. Az új munkában az tetszett neki, hogy izgalmas kihívásnak tartotta olyan motorok problémáinak megértését, amelyeket nem látott élőben, és amelyekhez nem nyúlt hozzá.

Pyle teljes sztoriját a CNBC-n itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!