GKI: A magyarok többsége szórakozásra használja az internetet, csak minden 4. intézi az ügyeit online

2024. augusztus 7. – 05:22

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok többsége szórakozásra és kapcsolattartásra használja az internetet, csak minden 4. internetező használja azt online ügyintézésre, és csak minden 5. vesz igénybe online tananyagokat, tanfolyamokat, derül ki a GKI legfrissebb, szerdán megjelent elemzéséből. A „Digitális kompetenciák Magyarországon” című kutatás szerint online híroldalakat csak a magyar internezetők 43 százaléka olvas, podcasteket pedig csak 18 százalék hallgat.

Az elemzés szerint a gazdasági felzárkózás egyik kulcsa, hogy a lakosságnak legyen digitális kompetenciája, azt írják, hogy a hazai lakosság 64 százaléka rendelkezik legalább alapszintű általános digitális készségekkel, míg az uniós polgároknak a 61 százaléka.

A GKI kutatása szerint a V4-es országok közt a magyarok digitális kompetenciái meghaladják a lengyelekét és a szlovákokét, és csak a csehek előznek meg minket, akik az uniós összevetésben is kiemelkedően teljesítenek.

Az elemzés szerint 2010-ben a magyar háztartások 58 százalékában volt csak szélessávú internetkapcsolat, ami akkor nagy lemaradás volt az uniós átlaghoz képest, ezt csak 2023-ra sikerült ledolgozni, amikor ez az arány elérte a 93 százalékot.

Az elemzés azt is megállapítja, hogy 2020-ban az uniós átlagtól elmaradva a magyar lakosságnak még csak a 60 százaléka vásárolt az interneten, de a koronavírus-járvány adott egy lökést ennek, így ugrott 70 százalékra a mutató 2023-ra, elérve az uniós átlagot.

A GKI szerint emellett éles területi különbségek tapasztalhatók, az Észak-Alföldön például 10 százalékponttal alacsonyabb az internetkapcsolattal rendelkezők aránya, mint a fővárosban, ahol 98 százalék ez az arány. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy az elemzés szerint szembetűnőek a demográfiai különbségek is:

  • az alapfokú végzettséggel rendelkezők 75 százaléka,
  • a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 97 százaléka használja naponta az internetet,
  • a 16-24 évesek 100 százaléka, az 55-74 évesek 78 százalék az internethasználók aránya.

A GKI kutatása szerint a elengedhetetlen a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése, a periférián élők felkarolása. „Mivel a digitális képességek megléte egyfajta belépési küszöb lesz a jövő munkaerőpiacán, ha nem juttatunk el mindenkit az informatikai tudás minimum szintjére, elkerülhetetlen a további társadalmi polarizáció” – olvasható a kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!