300 milliós bírságot kapott a Wizz Air, mert a drágább csomagok irányába terelte az utasokat

2024. augusztus 3. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről a Wizz Air, illetve a légitársaság elhallgatta, hogy egyes szolgáltatási csomagjainak részét képező „többletszolgáltatásokat” külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, ezzel a cég a drágább csomagok irányába terelte a fogyasztókat – írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében.

A GVH szerint ezzel a légitársaság megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmát, ezért 307 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Wizz Air szerint „a foglalási folyamata eddig is egyértelmű, jól érthető és átlátható volt, és az utasok érdekeit szolgálta”.

A légitársaság „megkérdőjelezi a bírság jogosságát, nem ért egyet annak indoklásával, ezért jogi lépéseket tesz”.

A GVH közleménye szerint a Wizz Air az eljárás során több vállalást is tett a nemzeti versenyhatóság irányába, azonban ezeket a Versenytanács – azok kétséges megvalósíthatóságára, illetve a korábbi és jelenleg is folyamatban lévő eljárásokra is tekintettel – nem fogadta el.

A GVH 2023 elején indított versenyfelügyeleti eljárást a Wizz Air Hungary Zrt.-vel szemben.

A hivatal arra jutott, hogy a a légitársaság 2018 novembere és 2024 májusa között elhallgatta, vagy nem időben kommunikálta, hogy a fogyasztóknak az alapszolgáltatás választása esetén is lehetőségük van egyes további szolgáltatások (Wizz Priority, feladott poggyász szolgáltatás) külön-külön történő megvásárlására.

A cég így gyakorlatilag a drágább, ezeket a szolgáltatásokat alapból tartalmazó csomagok irányába terelte a fogyasztókat.

A GVH feltárta emellett, hogy a légitársaság 2019 decemberétől olyan kereskedelmi gyakorlatot folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás tartalmával és korlátaival kapcsolatban, amely sértette a szakmai gondosság követelményét.

A Wizz Air az eljárás során több kötelezettségvállalást is felajánlott a nemzeti versenyhatóság irányába. A vállalások többek között tartalmaztak volna fogyasztói kompenzációt, és egy, a foglalási folyamatot érintő informatikai fejlesztést is, ezeket a GVH arra hivatkozva nem fogadta el, hogy egyrészt „rendkívül kétségesnek találta”, hogy a vállalások elérték volna az eljárás eredeti célját, másrészt, hogy azok egyáltalán ténylegesen, hatékonyan, egyéb mulasztások kockáztatása nélkül megvalósíthatóak lettek volna.

A Wizz Air a GVH bejelentése után közölte, a több mint egy éven át tartó vizsgálati folyamat során végig együttműködött a GVH-val és konstruktív magatartást tanúsított, a hatóság minden észrevételét figyelembe vette, nyitott volt a kötelezettségvállalásokra és számos módosítást proaktívan meg is valósított. A légitársaság szerint a GVH ahelyett, hogy elfogadta volna az utasok kompenzálását, „olyan bírságot szab ki, amelynek a felhasználása az utasok számára követhetetlenné válik és részükre semmilyen közvetlen előnyt nem jelent”.

A Wizz Air állítása szerint a kötelezettségvállalási ajánlata a duplája lett volna a bírság összegének.

(Cikkünket utólag frissítettük a Wizz Air nyilatkozatával.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!