Megtorpant a lakásépítési kedv Magyarországon, az újépítésű lakások ára a plafont súrolja

2024. július 31. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az első félévben 18 százalékkal kevesebb lakást adtak át, és csökkent a lakásépítési kedv a második negyedévben is – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, amit a KSH statisztikái és a portál adatai alapján állítottak össze.

Az idei év első hat hónapjában 6027 új lakást adtak át, ez 18 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan kevesebb mint 9 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami szintén 18 százalékos visszaesésnek felel meg.

Az arányokon Budapest javít, itt az első félévben 2124 új lakást vettek használatba, ami kevesebb mint 10 százalékos csökkenésnek felel meg. A megyei jogú városokban viszont közel 20 százalékkal, 1121-re csökkent az átadott új lakások száma. A kisebb városokban ennél is nagyobb a visszaesés: 27,5 százalékkal 1500 alá csökkent az új építésű lakóingatlanok száma. A községekben az országos átlagnak megfelelően 18,5 százalékkal 1300 alá csökkent az újlakás-átadások száma.

A mentőövet a családi házak jelenthetik, az elmúlt években ugyanis egyre inkább nőtt az újlakás-vásárlók körében azoknak az aránya, akik részben az állami támogatásoknak is köszönhetően új építésű kertes ingatlanba költöztek vagy ezt tervezik.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint öt évvel ezelőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok 22 százalékát adták a családi és ikerházak, ezzel szemben ma már 34 százalékos az arányuk, vagyis ezek a lakóingatlanok egyre népszerűbbek a saját célra vásárló vevők körében.

Július végén több mint 8000 eladó új lakóingatlan szerepelt az Ingatlan.com országos kínálatában – ezek háromnegyedét Budapesten és az agglomerációs övezetében, illetve a Balaton környékén kínálják megvételre.

2023-ban pedig ezekben az övezetekben épült az összes lakás több mint 60 százaléka. Az eladó új építésű lakások és házak fővárosi átlagos négyzetméterára 1,35 millió forint, ami csupán 3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket.

A vármegyeszékhelyek esetében is csak 2 százalékkal emelkedtek az új építésű ingatlanok árai, amiknek az átlaga négyzetméterenként 886 ezer forintot tesz ki.

Balogh szerint a kínálati árak visszafogott emelkedése az új lakások piacán annak is köszönhető, hogy ezek az árszintek egyrészt a fizetőképesség felső határát súrolják a saját célra vásárló vevők körében, másrészt pedig a befektetők tömeges visszatérése is várat még magára az ingatlanpiacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!