Annyi hitele van a magyar háztartásoknak, mint még soha

2024. július 31. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába gyengélkedik a gazdaság és hiába emelkedtek a lakáshitelek kamatai már az utóbbi hetekben, viszonylag sok, 243 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a magyar háztartások júniusban – derül ki az MNB adatközléséből.

A Bank360 elemzése szerint majdnem 97 milliárd forinttal több kölcsönt vettek fel a háztartások, mint amennyit törlesztettek, ekkora nettó hitelfelvétel utoljára 2022 augusztusában volt. Az új szerződéseknek köszönhetően a háztartások hitelállománya 10 534,5 milliárd forintos történelmi csúcsra ért.

Minden kölcsöntípus jól fogyott, a lakáshiteleknél 127,4 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ami nem sokkal marad el a májusitól. Ezek annak ellenére tudták tartani magukat, hogy megdrágultak. Zsinórban egy éven át minden hónapban csökkent a lakáshitelek kamata, júniusban azonban megfordult a trend, és emelkedésről számolt be az MNB. A lakáshitelek átlagos kamata júniusban 6,65 százalékos lett, ez magasabb a májusi 6,52 százalékosnál. Az átlagos THM is emelkedett 6,93 százalékról 7,06 százalékosra.

A hitelfelvételt tervezők számára rossz hír, hogy júliustól még tovább emelkedhettek a kamatok, hiszen június 30-án véget ért a bankok által vállalt önkéntes THM-plafon. Emiatt több banknál is 7,3 százalék fölé került a lakáshitelek THM-je. Július végén is több bank drágított a lakáshitelein, és augusztusban újabb kamatemelések várhatók.

A lakossági hitelfelvétel nagy részét kitevő lakáshitelre és a személyi kölcsönre is igaz, hogy 2022 közepén, a nagy kamatemelések idején egyre kevesebbet vettek fel belőlük az emberek, idén év elején azonban megint egyre többet. Április óta nagyjából mindkettő visszatért az infláció előtti, 2021-es, 2022-es szintre.

Júniusban körülbelül 69,5 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, ezek kamata még most is csökkent, a bankok ügyfelei átlagosan 17,37 százalékos kamattal tudtak ilyen hitelhez jutni. A gépjárművásárlási hitelek kamata ennél jóval alacsonyabb volt, átlagosan 11,33 százalékos. Ennek ellenére valószínűleg egyre többen finanszírozzák az autóvásárlást is személyi kölcsönből, mivel a lakossági autóhitelek száma havonta mindössze 1000 darab körül van – írja a Bank360.

A Portfolio elemzéséből kiderül, hogy idén első félévben összesen 1280 milliárd forint értékben vettek fel hitelt a magyar háztartások, ami 75 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. Lakáshitelből csak 2022-ben, személyi hitelből még soha nem vettek fel ennyit a magyarok.

Június 30-án a magyar háztartásoknak 10 534 milliárd forint hitelük és 12 961 milliárd forint bankbetétjük volt. Júniusban a lakáshitelek átlagos összege 18,4 millió forint, a személyi kölcsönöké 2,7 millió forint, a babaváró hiteleké 10,9 millió forint volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!