Rekordmagas, 163 milliárd forintnyi bírságot kapott a Booking.com Spanyolországban

2024. július 31. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a magyar Gazdasági Versenyhivataltól nemrég közel 400 milliós bírságot kapott a Booking.com, addig Spanyolországban még ennél is magasabb, 163,5 milliárd forintnak megfelelő 413,2 millió eurós bírságot szabtak ki rá a spanyolországi szállodák kizsákmányolása és a versenytársak kizárása miatt – írja a Spabook idegenforgalmi szakportál. A vállalat az ítélet ellen a madridi nemzeti bíróságon fellebbezhet.

A büntetés spanyolországi viszonylatban rekordnak számít, mert több mint kétszerese a spanyol versenyhatóság által valaha kiszabott legmagasabb 203 millió eurós bírságnak. A spanyol szállodavezetők, illetve a versenyhatóság és a Booking.com közötti huzavona 2021 óta húzódik. Most arra jutottak, hogy a Booking legalább 2019 januárjától mostanáig tisztességtelen feltételeket szabott a szállodákra, mely rajtuk keresztül intézte a foglalást, és korlátozta a versenyhelyzetet is. Nem tartották tisztességesnek, hogy a szállodák például a saját oldalaikon nem kínálhatták a Bookingon megadottnál olcsóbban a szobáikat, a vállalat pedig egyoldalú jogot tartott fenn arra is, hogy egyoldalúan árat csökkentsen a szállodai szobák esetében.

Gondja volt a hatóságnak a Booking Preferences, Preferences Plus és Genius programjainak átláthatóságával is. A Bookinggal szerződő szállodáknak a vállalt megszabta, hogy a helyi bíróságok helyett a cég székhelye szerinti hollandiai bírósághoz kell fordulniuk jogorvoslatért, ezt sem tartotta tisztességesnek a spanyol hatóság.

A France24 szerint a Booking nem ért egyet a megállapításokkal, és fellebbezni fog a döntés ellen. Szerintük a spanyol hatóság nem vette figyelembe a partnereik fellendítését szolgáló programokat.

A magyar versenyhatóság azért szabott ki büntetést a vállalatra nemrég, mert az nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit. A szabálytalanságok miatt a Booking.com már kapott egy rekordmagas, 2,5 milliárd forint bírságot 2020 áprilisában. Az akkor megállapított problémás pontokat ellenőrizték újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!