79,9 milliárd forintra rúg a költségvetési intézmények tartozása

2024. július 30. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig 79,9 milliárd forint a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága, ami ugyan elmarad a 134 milliárdos márciusi történelmi csúcstól, de még mindig bőven meghaladja az elmúlt évtizedek átlagát, írja a Népszava a Magyar Államkincstár (MÁK) féléves adataira hivatkozva. A lap szerint szinte biztos, hogy a jelenlegi költségvetési-gazdasági környezeteben az év végére további beavatkozás nélkül újra százmilliárdra rúg majd a kifizetetlen tartozás összege.

Az intézmények egyébként jellemzően cégeknek, beszállítóknak tartoznak, és a költségvetés szempontjából ezek a kiadások már megtörténtek, csak még nem fizették ki őket. Ez komoly gondot okozhat a beszállítóknak, mivel ezek az összegek a legtöbb szállítócégnek óriási hiányt jelentenek, és komoly működési problémát okozhatnak a kifizetetlen számlák. A beszállítók finanszírozzák a kórházak, rendőrségek működését, illetve a kifizetetlen számlák utáni adókat is be kell fizetniük a költségvetésbe.

Júniusban a kórházaknál csökkent a tartozásállomány, 58,2 milliárdról 48 milliárdra mérséklődött az adósság, bár eben még nem szerepelnek az alapítványi egyetemek klinikái. A rendőrség és a büntetés-végrehajtás is komoly adósságot görget maga előtt, a kórházak adósságrendezése óta a listát a rendőri szervek vezetik (23,3 milliárd).

A legnagyobb tartozást jelenleg a különleges műveletekért is felelős Készenléti Rendőrségnél mérték. A börtönök 4,2 milliárdos adóssággal rendelkeznek. Az adósságállomány 96 százaléka a Belügyminisztérium költségvetési intézményeinél keletkezett. A kormányhivataloknál 1,5 milliárd forint tartozást mért a MÁK.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!