Soha nem hamisították ennyire az olívaolajat az EU-ban, mint mostanában, rekordot döntenek a csalási ügyek

2024. július 29. – 16:33

Soha nem hamisították ennyire az olívaolajat az EU-ban, mint mostanában, rekordot döntenek a csalási ügyek

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év első negyedévében rekordszámú volt a potenciális olívaolaj-csalási és címkehamisítási ügyek száma az Európai Unióban – írja a Guardian.

A lap szerint az inflációs nyomás fokozta a konyhai alapanyag rejtett piacának növekedését, ezért van rekordszámú hamisítási ügy.

A Guardian azt írja, az olívaolaj ára 2018 óta több mint kétszeresére emelkedett, mivel a termelést az éghajlati válság okozta szélsőséges időjárás és más tényezők is nehezítették. Ahogy az árak megugrottak, úgy nőtt a „határokon átnyúló uniós bejelentések” száma is – ezek a címkézési hibák, a potenciális csalások és a szennyezett olajokkal kapcsolatos biztonsági esetek körébe tartozó ügyek.

Összehasonlításképpen: 2018 első negyedévében az EU mindössze 15 ilyen esetet regisztrált. Ez az idei év első három hónapjában rekordszámúra, ötvenre nőtt, ami több mint háromszoros emelkedést jelent – derül ki a Guardian számára az információszabadságról szóló törvények alapján közzétett adatokból.

Ezek azonban csak azok az esetek, amelyeket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságának.

Az incidensekről szóló jelentésekben olyan olajok szerepeltek, amelyek nem engedélyezett anyagokkal, például növényvédő szerekkel, ásványi olajokkal szennyezettek voltak, de előfordult olyan eset is, amikor az olajban üvegszilánkokat fedeztek fel.

Számos olyan esetről is tudni, amikor az extra szűz olívaolajat hamisítottnak ítélték, mert rosszabb vagy olcsóbb minőségű olajokkal keverték, továbbá olyan esetek is előfordultak, amikor a szűz olívaolajat extra szűzként jelölték meg (ez egy magasabb minőségű, alacsonyabb savtartalmú, finomítatlan olaj), és több esetben félrevezető vagy hamis eredetmegjelölés is előfordult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!