Az ügyészség szerint sosem volt a Gattyán-ügy nyomozója a Partizánnak nyilatkozó volt NAV-os pénzügyőr

2024. július 29. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentéskiegészítés keretében megvizsgálta a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a volt pénzügyőr, Tiszolczi Lajos Partizánnak tett állításait, írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség az állítások vizsgálata után elutasította az azzal kapcsolatos feljelentéseket.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy a nyomozást nem politikai utasítás alapján szüntette meg a NAV nyomozó szerve, hanem az Európai Unió Bíróságának ítéletét is alapul véve a portugál jogsegély során beszerzett bizonyítékok alapján.

Az Európai Unió Bírósága az adóigazgatási eljárással kapcsolatban kimondta, hogy megfelel az Európai Unió jogának, ha egy gazdasági társaság azért köt másik uniós országban vállalkozása során ügyletet, mert ott kedvezőbb a hozzáadottérték-adó.

A portugál igazságügyi hatóságok által teljesített jogsegély szerint az érintett cég valós vállalkozási tevékenységet folytatott Portugáliában, amely tevékenység után Portugáliában adózott, a kettős adóztatás tilalma alapján így Magyarországon nem volt áfafizetési kötelezettsége. Ezen bizonyítékok alapján a nyomozó hatóság törvényesen csak az eljárás megszüntetéséről határozhatott.

A közleményben kitértek arra is, hogy Tiszolczi „nem volt az úgynevezett Gattyán-ügy nyomozója, a büntetőeljárási törvényben írt nyomozási cselekményt abban soha nem végzett.”

A büntetőeljáráson kívül – annak szabályaival ellentétesen – kapcsolatot tartott egy vele együttműködő személlyel, és az érintett személy által elmondottakról írt feljegyzéseket. Ezekről az ügyészséget nem tájékoztatta, a hallottak valóságtartalmát nem ellenőrizte. „A jelentéseiben foglaltakból megállapítható, hogy a vele együttműködő személy célja az volt, hogy Gattyán Györgytől nagyobb összegeket szerezzen” – írták, majd azzal folytatták, hogy a nyomozás semmilyen módon nem állt összefüggésben „a volt pénzügyőr által kezdeményezett, 2023. április 30-i hatályú munkaviszony megszüntetésével. Az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy az ügyben eljárt nyomozókat kizárták az ügyből.”

A közleményben kitértek arra is, hogy amennyiben a volt pénzügyőr hivatalos eljárása során bármilyen bűncselekményt észlelt volna, úgy köteles lett volna azt a nyomozó ügyészségen feljelenteni. Ilyen feljelentést hivatali szolgálata alatt nem tett, és jelen ügyben sem ő volt a feljelentő.

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mi volt az a NAV-nyomozás Gattyán ellen, amit a volt nyomozó szerint felsőbb utasításra zártak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!