Több tízezres leépítést jelentett be a ZF Friedrichshafen Németországban

2024. július 28. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

2028 végéig 11-14 ezer munkahelyet is megszüntethet Németországban a német autóalkatrész-beszállító ZF Friedrichshafen, jelentette be a vállalat pénteken. Annak meghatározása, hogy pontosan melyik telephelyről hány embert küldjenek el, folyamatban van. A cég összesen 54 ezer embert foglalkoztat Németországban, a vállalat a németországi termelési helyszínek összevonását tervezi, hogy hatékonyabbá tegye a termelést, írja a Yahoo! Finance.

Holger Klein vezérigazgató áprilisban már beszélt arról, hogy a cégcsoport jelenlegi németországi létszáma nem fenntartható hosszú távon. A vállalat közleménye alapján a leépítéseket szociálisan felelős módon tervezi végrehajtani, többek között nyugdíjazási és végkielégítési csomagok felajánlásával.

A ZF világszerte 169 ezer embert foglalkoztat 31 országban, több mint 160 gyártóhelyen. A cég 2023-ban 46,6 milliárd eurós összértékesítést ért el. A csoport februárban költségcsökkentési programot jelentett be azzal a céllal, hogy 2025-ig 6 milliárd euróval csökkentse a kiadásokat. A cég akkor azt közölte, hogy a program célja, hogy jobb helyzetbe kerüljenek 2026-tól az elektromos járművekre való átálláshoz. Klein áprilisban azt nyilatkozta, az intézkedésekkel meg akarják erősíteni a versenyképességüket és a pozíciójukat. A vállalat a TRW autóipari beszállító és a fékekre specializálódott Wabco felvásárlása óta küzd az akvizíciókhoz felvett hitelek visszafizetésével, csak a kamatköltségek több száz millió euróra rúgnak. Ez megakadályozta, hogy kutatás-fejlesztésbe fektessenek, illetve azt is, hogy az elektromos járművek alkatrészeinek gyártásához való átállásra költsenek.

A ZF-nek magyarországi érdekeltsége is van: a ZF Hungária Kft. manuális, automatizált és automata sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozik Egerben. Arról, hogy itthon is terveznének elbocsátásokat, egyelőre nincs hír.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!