Több mint hárommilliós bírságot szabott ki a Nébih a hazai strandbüfékre és street food árusokra

2024. július 25. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hárommillió forintos bírságot szabtak ki az élelmiszer-biztonsági felügyelők a hazai strandbüfékre és street food árusokra – olvasható a Nébih oldalán. A hatóság egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltotta a fagyikészítést, és 93 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból, miután egy Heves vármegyei pizzériát megvizsgáltak.

Az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5 százalékánál azt tapasztalták, hogy nincs megfelelően kitakarítva, és hiányoznak a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek is. Emellett a vendéglátóhelyek 10,2 százaléknak problémát jelentett a készételek tárolása. Nem hűtve tárolták azokat, és nem figyeltek a készételek és az alapanyagok elkülönítésére sem.

A kisebb egységek jellemzően nem rendelkeztek zöldség-előkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is használtak.


Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszer-vállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás sem valósult meg mindenhol. A felügyelők az ellenőrzések 8,7 százalékánál tapasztaltak ebben hibát, míg az esetek 7 százalékában azt látták, hogy az alapanyagok nyomon követését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékek is voltak a büfékben.

A hatóság összesen 346 vendéglátó létesítményt vizsgált, 48 esetben indítottak eljárást, 109 tételt, összesen 205 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, aminek együttes értéke 703 ezer forint.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik hazánkban. A kormány és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!