Idén jóval kevesebb a betöltetlen munkahely, mint tavaly

2024. július 23. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma 2024 első negyedévének végén 70,1 ezer volt, 15,6 százalékkal (13 ezerrel) kevesebb, mint egy évvel korábban. A pótlólagos munkaerő-kereslet elsősorban a versenyszférában csökkent, főként az alacsony végzettséget igénylő munkakörökben. Jelenleg minden ötvenedik álláshelyre keresnek új munkaerőt – írja a Portfolio a KSH jelentése alapján.

Az elmúlt negyedévekben az egyre kevesebb üres álláshelyre egyre több munkaerő-tartalék jutott, vagyis csökkent a munkaerőpiac feszessége, azonban a keresleti oldal munkaerővel szembeni igényeit a strukturális (végzettségbeli, szakmai, területi) eltérések miatt a kínálati oldal nem tudja kielégíteni teljes mértékben.

Legnagyobb arányú pótlólagos munkaerőkereslet a Vas vármegyei (3,1 százalék), a fővárosi (2,7 százalék) és a Komárom-Esztergom vármegyei (2,4 százalék) székhelyű szervezeteknél jelentkezett. Az ellentétes póluson Baranya vármegye (1,1 százalék) állt.

A vármegyék döntő többségében mérséklődött a pótlólagos munkaerő iránti kereslet. Az üres álláshelyek aránya a Komárom-Esztergom vármegyei munkáltatók körében csökkent a leginkább, 4,4 százalékról 2,4 százalékra, miközben a legnagyobb növekedés Vas vármegyében történt (a betöltésre váró álláshelyek aránya 0,4 százalékponttal emelkedett, 3,1 százalékra).

Forrás: KSH, Portfolio
Forrás: KSH, Portfolio
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!