Megkavarja a tőzsdéket Biden lépése

2024. július 22. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem is hevesen, de reagáltak a világ tőzsdéi Joe Biden visszalépésének hírére. A legtöbb elemző szerint a döntés, hogy biztos nem ő lesz Donald Trump kihívója, csak még több volatilitást hoz majd a piacokra, mert sok befektető már elkezdte biztosra venni és beárazni Donald Trump győzelmét.

Joe Biden gyenge vitateljesítménye és a Trump győzelmét esélyesebbre mutató közvélemény kutatások után a tőzsdéken megindult az ún. Trump trade: a befektetők megpróbálták megjósolni, milyen gazdasági változásokat hozhat egy újabb Trump elnökség, és az olyan értékpapírokat venni, amelyek ekkor jól teljesítenének. A republikánus elnökjelölt kampányígéretei és elnöksége alatti politikái alapján sokan nagy adócsökkentésekre, szabályozások lazításra és nagy kormányzati költésekre, ezen keresztül pedig nagyobb költségvetési deficitre és újra növekvő inflációra lehet számítani, ha Trump győz novemberben. Mindez magasabb kamatokat jelent az államkötvénypiacon, erősebb dollárt és Bitcoint jelent, és jobb esélyeket az olyan, szennyezőbb szektoroknak, mint az olaj- és gázipar és azoknak a cégeknek, amelyeknek kedvezhet Trump bezárkózó, amerikai ipart segítő kereskedelmi politikája.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a demokraták jelöltje, bár Joe Biden alelnökét, Kamala Harrist támogatja. A tőzsdei befektetők egyelőre még nem tudták felmérni, hogy egy esetleges Harris-elnökség milyen gazdasági hatásokkal járna, milyen értékpapíroknak tenne jót, így mibe lenne érdemes fektetni. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy kicsit bizonytalanabbnak látják a helyzetet, és nem olyan biztosak benne, hogy Trump győzedelmeskedhet.

Ez látszik az európai tőzsdéken is, ahol Biden visszalépésének híre emelkedést hozott. A londoni Stoxx 600 tőzsdeindex hétfő reggel 1 százalékos emelkedéssel kezdett, míg a múlt héten 2,7 százalékos esésben volt. Ennek oka szakértők szerint részben az lehet, hogy az európai cégek számára Trump bezárkózó gazdaságpolitikája kockázatot jelenthet, az ő győzelme után sokan úgy látják, az európai cégek nagyobb vámokra számíthatnak Amerikában, így fellélegzést jelenthet a gondolat, hogy még felrázhatja valami az amerikai kampányt.

Az amerikai tőzsdéken még nem indult el a kereskedés, de a kereskedés előtt a legnagyobb határidős amerikai részvényindexek emelkedni kezdtek hétfőn, míg a múlt hét április óta a legrosszabb volt az amerikai részvénypiacon. A Dow 0,2, az S&P 500 0,4, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot emelkedett Biden bejelentése után a határidős piacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!