Versenyfelügyeleti eljárást indított az Aldi ellen a GVH

2024. július 18. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az Aldi Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, közölte a hivatal. Azt írták, hogy a GVH gyanúja szerint az Aldi tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az üzleteiben elhelyezett hűtőpultjaiban megtalálható magyar származású termékekkel kapcsolatban.

A GVH azt valószínűsíti, hogy nem a szakmai gondosság követelménye alapján alakította ki kereskedelmi kommunikációjával összefüggő belső eljárásrendjét. „Az üzletekben elhelyezett »100% friss és magyar hús állandó kínálatunkban«, »100% friss és magyar«, valamint »Hazait szeretettel« felirattal megjelölt hűtőpultjaiban valószínűsíthetően nem kizárólag magyar származású termékek voltak megtalálhatóak” – közölte a hivatal.

A GVH gyanúja szerint az Aldi 2021. november 25. óta nem rendelkezik olyan következetesen alkalmazott belső ellenőrzési mechanizmussal, amivel biztosítaná a 100 százalékban magyar termékeket.

Az Aldi a GVH eljárására úgy reagált, hogy az áruházlánc tartja magát a vállalásához, és állandó kínálatában továbbra is 100%-ban magyar friss húst értékesít. „A GVH eljárása nem magára a vállalásra irányul, hanem csak arra, hogy egyes esetekben a frisshús-hűtőkben az állandó kínálatban szereplő magyar friss hús termékek mellett olyan termékek is kihelyezésre kerültek, amelyek nem magyar forrásból származtak. Az Aldi szerint a magyar friss húsokra vonatkozó vállalásával kapcsolatban az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek” – közölte a cég.

A GVH hangsúlyozta, hogy az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a jogsértés meg is történt, hanem éppen annak tisztázásáért zajlik. Az eljárásra három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A versenyhatóság figyelemmel követi a hazai minőségre utaló jelzéseket is, legutóbb a City Taxival szemben indított vizsgálatot a valószínűsíthetően jogsértő állításai miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!