2025-től a gyógyszergyártók és a távközlési cégek extraprofitadója is megszűnik

2024. július 10. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 2025 januárjától a légi forgalom mellett a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie, írja az ATV.hu.

A miniszter azt is elmondta, hogy egyedi elbírálás mellett a biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofitadónak. Bizonyos feltételek mellett, állampapír-vásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban.

Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinak, ami extraprofitra tett szert a háború alatt. Ilyenek például a bankok vagy az energiaszektor vállalatai. A miniszter szerint a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amelyik nem növelte az állampapír-állományát. Emellett növelni fogják a tranzakciós illeték mértékét, és valutaátváltási illetéket vetnek ki, viszont stopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy a bankok ne a lakosságra terheljék a pluszköltségeiket.

Nagy Márton a szerdai eseményen megerősítette, hogy a bankok extraprofitadója indokolt. Ő is elmondta, hogy a bankok, pénzintézetek nem terhelhetik az ügyfelekre a megemelt tranzakciós illetékek terheit. A meglévő kedvezményeket a szerződéseket illetően a bankok nem vonhatják vissza .

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!