Júniusban csökkent az infláció, a nyaralás viszont drágább lett

2024. július 9. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – derül ki a KSH friss inflációs jelentéséből. Májusban az infláció 4,0 százalék volt. Tavaly júniushoz képest a szolgáltatások drágultak a legjobban, a használt személygépkocsik ára viszont sokat csökkent.

Májusban az infláció már megkarcolta az MNB 2-4 százalékos toleranciasávjának felső határát, a júniusi csökkenésre a Portfolio elemzése szerint azért lehetett számítani, mert az élelmiszerek kisebb, az ipari termékek és a szolgáltatások valamivel nagyobb havi drágulását szinte teljesen ellensúlyozta, hogy a járműüzemanyag havi alapon olcsóbb lett júniusban.

2023 júniusához viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal nőtt;
  • A szolgáltatások 9,7 százalékkal drágultak, ezen belül leginkább a lakbér (13,1), az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés és parkolás (10,5), valamint a járműjavítás és -karbantartás (10,1) drágult. A sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatások 3,0 százalékkal drágultak.
  • A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,1, a ruházkodási cikkek 4,1 százalékkal drágultak.
  • A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A használt személygépkocsik ára 8,8 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 5,7 nőtt.
  • A járműüzemanyagok 3,2 százalékkal drágultak.

2024 májusához viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan nem változtak.
  • Az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött
  • A szolgáltatások drágultak, utóbbin belül az üdülési szolgáltatások 4,4, a társasházi közös költség 1,4, a lakbér 1,1 százalékkal.
  • A háztartási energiáért 2,3, ezen belül a vezetékes gázért 4,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal csökkent.

Sokáig az élelmiszerek drágulása növelte az inflációt, a friss adatok alapján úgy tűnik, mostanra a szolgáltatások vették át ezt a szerepet, ezeknek a drágulása pedig továbbra sem lassul. Az üdülési szolgáltatások például tavaly júniushoz képest 3,0, idén májushoz képest 4,4 százalékkal drágultak. A Hvg.hu a KSH adatai alapján azt írja, ezen belül a belföldi nyaralás drágult jobban, 3,8 százalékkal (a külföldi nyaralás 3,4 százalékkal kerül többe)

A járműüzemanyagok tavalyhoz képest drágultak, júniusban viszont a kormány fellépésének is köszönhetően havi összevetésben csökkentek. Az elmúlt hetekben ismét drágulásnak indultak, ezért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn be is hívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón szintén megerősítette a direktívát: továbbra sem lehetnek magasabb az üzemanyagárak Magyarországon, mint a környező országokban. Azt viszont hozzátette, hogy a piackorlátozó intézkedéseket nagyon óvatosan érdemes alkalmazni.

A friss inflációs adatokat értékelő közleményében Nagy Márton azt írta, „a kormány célzott intézkedései” törték le a fogyasztói árakat, az olyan intézkedések pedig, mint az online árfigyelő rendszer, „élénk kiskereskedelmi versenyt generálva támogatják, hogy az infláció tartósan alacsony szinten maradjon”. A miniszter kiemelte, hogy szeptember óta folyamatosan nőnek a reálbérek, emiatt ötödik hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom is. Ráadásul a magyarok nemcsak többet vásárolnak a boltokban, többet utaznak is, az év első öt hónapjában csaknem 9 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek az előző év azonos időszakához képest – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!