Levélben közölte Lázár János minisztériuma, hogy tilos a home office az alájuk tartozó állami cégeknél

2024. július 4. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egyik olvasónk küldte el nekünk azt a július 3-án kelt levelet, amiben a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) egyik államtitkára arról ír, hogy a minisztérium alá tartozó cégeknél tilos a home office. A dr. Bartal Tamás közbeszerzésekért, társaságfelügyeletért és vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár által szignózott levélben az áll: a „Miniszter úr döntése értelmében az ÉKM tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdasági társaságoknál és azok többségi tulajdonában álló gazdasági társaságainál az otthoni munkavégzés (home office, távmunka) nem engedélyezett”. A levél ezután azzal folytatódik, hogy „elrendelem, hogy haladéktalanul szíveskedjen intézkedni a fentiekben írt tilalom érvényesítése, és az otthoni munkavégzésre irányuló szerződések, engedélyek, egyéb felhatalmazások vagy megállapodások megszüntetése érdekében”.

Megkérdeztük erről az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy sem a minisztériumban, sem pedig a minisztériumhoz tartozó intézményekben nem engedélyezett a home office.

„A magas színvonalú, egységes követelményeknek megfelelő munkavégzés érdekében az ÉKM egyetlen munkavállalója esetében sem támogatja az otthoni munkavégzést.”

A mostani levél azért érdekes, mert Lázár János nemrég tiltotta be a home office-t a szintén az ÉKM-hez tartozó MÁV–Volán-csoportnál. Ennek értelmében a MÁV–Volán munkavállalói 2024. július 1-től nem dolgozhatnak otthonról. A MÁV dolgozói alaposan kiborultak Lázár döntése miatt, mivel még nem készült el az új irodaházuk. A Vasutasok Szakszervezete szerint sokan azért nem mentek el a MÁV-tól, mert lehetőség volt a home office-ra a vállalatnál.

A MÁV igazgatósága elköltözik a budapesti Könyves Kálmán körúton található Parkway Irodaházból. A szervezet egy része átmenetileg a Mol egyik korábbi székházába költözik Újbudára. A költözéssel járó széttagozódás nem marad így örökké: a MÁV–Volán-csoportnak közös székháza lesz a lágymányosi területen, a Mol-torony közelében. Ez várhatóan 2027-re épül meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!