Nekiment a bankszektornak Nagy Márton egyik államtitkára

2024. július 2. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Csak részben feleltek meg a hazai bankok a kormányzati elvárásnak Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár szerint. Lóga a Portfolio.hu-n megjelent véleménycikkében azt írja, a bankrendszer 2023 júniusa (az extraprofitadó felezésének kommunikálása) és 2024 júniusa között extra nyereségre tehetett szert azzal, hogy a banki állampapír-állomány növeléséről szóló kormányzati elvárással szemben jelentős részben az állampapír-portfólió átrendezésével próbáltak megfelelni a követelményeknek.

Másképp fogalmazva, Lóga szerint a hazai bankok az állampapír-állomány átrendezésével extra profitot tesznek zsebre, ami nem helyes, hiszen, mint írja, „a hitelintézetek jövedelmezősége nemzetközi és iparági összehasonlításban is rendkívül kedvezően alakult az elmúlt időszakban”. Az államtitkár szerint ezért

„nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extra jövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával”.

A Portfolio.hu a véleménycikk megjelenése után két cikkben is foglalkozott azzal, hogy milyen tervei lehetnek a kormánynak a bankokkal. A lap szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány újabb lépést tervez a bankok különadóztatásában, erre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy hónappal ezelőtti megszólalását is példának hozzák Lóga írása mellett. A nemzetgazdasági miniszter május végén arról beszélt, „a háború még zajlik”, vannak szektorok, ahol lát még extraprofitot, például a bankszektorban.

A lap szerint eddig két forgatókönyv volt: az egyikben az érintett ágazatok azzal számolhattak, hogy a kormány betartja a tavalyi ígéretét és az eredetileg két, majd plusz egy évre tervezett extraprofitadókat teljes mértékben kivezeti 2025-ben; a másik szcenárió alapján az extra terhet viselő vállalatoknak azzal kell számolni, hogy a különadó-teher nem csökken. A harmadik forgatókönyv az lenne, ha az érintett szektorok, így a bank- és a kiskereskedelmi szektor különadó-terhelése érdemben emelkedik a közeljövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!